Vučić, Rama i Zaev večeras u Elbasanu, sutra zvanični deo samita u Tirani

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Predsedništvo/ Dimitrije Goll
Podelite vest

Na samitu inicijative Otvoreni Balkan lideri Srbije, Albanije i Severne Makedonije potpisaće više sporazuma o regionalnoj saradnji čiji bi rezultat trebalo da bude zajedničko tržište rada, a u zvaničnom delu skupa učestvovaće i evropski komesar za proširenje Oliver Vatheji (Varhelyi).

Prema pisanju albanskih medija, samit počinje večaras neformalnim sastankom na zajedničkoj večeri u Elbasanu koji za predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Severne Makedonije Zorana Zaeva priredjuje albanski premijer Edi Rama.

U isto vreme, za danas popodne u Tirani je najavljen protest zbog posete Aleksandra Vučiča i samita regionalne incijative čije su članice samo tri zemlje regiona, na poziv bivšeg predsednika i premijer Albanije iz, sada opozicione, Demorkatske partije Salija Beriše.

Formalni deo samita počinje sutra. U Palati brigada u Tirani prvo će biti održan sastanak trojice lidera i članova delegacija sa predstavnicima Atlantskog saveta, na kome će se razgovarati o Strateškom planu za Otvoreni Balkan 2022.

Zatim će uslediti ceremonija potpisivanja trilateralnih i bilateralnih sporazuma, pa Regionalni forum o poljoprivredi i regionalnoj saradnji.

Samit će otvoriti albanski premijer Edi Rama, a potom slede obraćanja lidera Srbije i Severne Makedonije Aleksandra Vučića i Zorana Zaeva. Učesnicima će se obratiti i evropski komesar za proširenje Oliver Varheji, generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju Majlinda Bregu, predstavnici Sekretarijata CEFTA, Transportne zajednice i predsednici privrednih komora tri zemlje.

Srbija, Albanija i Severna Makedonija kako je najavljeno, potpisaće zajednički Sporazum o uslovima za slobodan pristup tržištu rada na Zapadnom Balkanu, kao i Sporazum o povezivanju šema elektronske identifikacije gradjana Zapadnog Balkana.

Ministri poljoprivrede tri zemlje potpisaće Sporazum o saradnji u veterinarskoj, fitosanitarnoj i oblasti bezbednosti hrane i hrane za životinje na Zapadnom Balkanu, a treba da bude potpisan i i Sporazum o saradnji akreditacionih tela na Zapadnom Balkanu.

Srbija i Albanija i Severna Makedonija i Albanije potpisaće bilateralne sporazume o uzajamnom priznavavanju odobrenja ovlašćenih privrednih subjekata za sigurnost i bezbednost (AEOS).

Poslednji samit inicijative Otvoreni Balkan održan je 4. novembra u Beogradu.

Uoči samita u Tirani Vučić, Rama i Zaev su u otvorenom pismu pozvali sve u regionu da se pridruže inicijativi Otvoreni Balkan, ističući da to nije utešna nagrada umesto članstva u EU, već veliki korak ka tome.

“Vreme je da se sve nacije i narodi u regionu ujedine za bolju zajedničku budućnost koja nudi stabilnost, mir i viši životni standard za sve i koja prevazilazi nesuglasice iz prošlosti”, naveli su.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x