Vučić: Politička hajka protiv višeg javnog tužioca, povećanje penzija krajem godine

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: (AP Photo/Darko Vojinovic)
Podelite vest

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, rekao je da se protiv šefa Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, Nenada Stefanovića, “vodi politička hajka” i da to, kako je kazao, “nema veze sa kostolačkim ili bilo kojim drugim slučajem”. On je gostujući na RTS-u najavio i povećanje penzija krajem ove kalendarske godine.

Vučić je za RTS kazao da to “nema veze ni sa pravom, ni s advokaturom”, već je to “besmislena tema N1 i nekih drugih”.

Kazao je da pojma nema o kome se u tom slučaju radi, te da “ne zna ni jedne, ni druge, ni treće tužioce” i da se nikada nije ni interesovao.

“To je bez ikakvog političkog uticaja, a hajka koja se vodi protiv tužioca Stefanovića je politička hajka, prava politička hajka i to što ste veceras radili je hajka protiv njega”, rekao je Vučić.

Napomenuo je da Evropa tražila nove pravosudne zakone i nezavisno pravosudje u Srbiji i da je to i omogućeno upravo zahvaljujući Srpskoj naprednoj stranci (SNS) koja je, kako je kazao, “bolja i poštenija od drugih”.

Upitan o borbi protiv korupucije, on je rekao da je važno da ne bude zaštićenih, “ni u SNS, ni u RTS, ni u DS, a ni na drugim mestima”.

Vučić je rekao da u radu sa stranim investitorima nema nikave korpucije, ali je ima “u lokalnim organima vlasti i u centralnim organima vlasti, kao sto ih uvek i svuda u svetu ima”, kao i u javnim preduzećima, ali “borićemo se da to isokrenimo što više”.

Na pitanje o tome ptoo su ti ljudu uglavnom iz SNS-a, on je odgovorio da “ovde (na RTS-u) nema ljudi iz SNS”, ali, kako je kazao, “ne vidi da je manji problem”.


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će se penzije krajem godine “značajno uvećati”, kao i da pomoć sledi majkama ili zakonskim starateljima, do detetove 16. godine.

“Kod nas je uvezena inflacija, zbog cena energenata, ali uspeli smo da sačuvamo čvrst kurs dinara i da podižemo devizne rezerve”, kazao je Vučić za RTS i dodao da su rezerve najveće u istoriji Srbije.

Takođe je rekao da će Srbija povećati subvencije za poljoprivrednike.

“Ko god da štrajkuje u Srbiji, svi su uvek za tog štrajkača, a niko se ne pita ima li to smisla”, rekao je predsednik povodom nedavnog protesta proizvodjača mleka.

Vučića je rekao da je Srbija, po visini prosečne plate, u decembru 2022. u odnosu na 2012. prestigla Bosnu i Hercegovinu i Severnu Makedoniju i da u regionu ima najnižu stopu javnog duga i stopu nezaposlenosti.

Kazao je da je prosečna plata u Bosni i Hercegovini 2012. bila 378 evra, a u Srbiji 329, dok je u Severnoj Makedoniji iznosila 305, a u Crnoj Gori 485 evra.

Rekao je da je prosečna plata u Srbiji u decembru 2022. bila 718 evra, u Bosni i Hercegovini 608 evra, u Severnoj Makedonji 558 evra, a u Crnoj Gori 726 evra.

“To ne pada s neba, za to je potreban ozbiljan rad i privlačenje investicija”, kazao je on.

Naveo je da će do kraja ove godine prosečna plata u Srbiji biti 820 evra, a 2025. godine 1.000 evra.

Kazao je da su problem Srbije velike razlike u platama po regionima: prosečna plata u beogradskoj opštini Vračar je 1.250 evra, u Nišu je 770 evra, a u Leskovcu 566 evra.

“To je naš problem i na tome ćemo raditi”, kazao je on.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x