Vučić danas sa Putinom u Sočiju o ceni gasa i drugim temama

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

foto: Predsedništvo Srbije
Podelite vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas će u Sočiju razgovarati sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, a ključna tema sastanka biće cena gasa. Putin i Vučić će razgovarati i o rešavanju kosovskog pitanja, situaciji u regionu i svetu, zajedničkim projektima i ekonomskoj saradnji.

U nedeljama uoči puta u Rusiju, Vučić je često ukazivao na značaj sastanka sa Putinom, navodeći da će najvažnija tema razgovora biti dugoročni ugovor sa Rusijom o isporuci gasa Srbiji. Vučić je više puta rekao da će moliti Putina da Srbija dobije povoljnu cenu gasa, jer će od nje zavisiti privredni razvoj zemlje.

Srbija je gotovo u potpunosti zavisna od ruskog gasa, a ugovor Srbijagasa i ruskog Gasproma ističe krajem godine, u vreme izrazito visoke cene tog energenta. Dok cena 1.000 kubika gasa na berzi prelazi 1.000 dolara, Srbija prema važećem ugovoru plaća svega 270 dolara za tu količinu. Ako bi Srbija ubuduće plaćala 500 dolara za 1.000 kubika gasa, imala bi direktan gubitak od 600 miliona evra godišnje, rekao je Vučić juče u Beogradu.

Vučić je sinoć, po dolasku u Soči, kazao da će sa Putinom biti sam u prostoriji kako bi mogućnost zaražavanja korona virusom bila svedena na minimum. Kremlj je juče saopštio da će dva lidera razgovarati o brojnim temama, medju kojima su i izgledi za rešenje kosovskog problema.

“Planirano je da se dotaknu važnih pitanja rusko-srpskog strateškog partnerstva u političkoj, trgovinskoj, ekonomskoj, kulturnoj i humanitarnoj sferi, i da razmene mišljenja o situaciji na Balkanu, uključujući izglede za rešenje pitanja Kosova”, naveo je Kremlj.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov ranije je rekao da će Putin i Vučić razgovarati o medjunarodnim pitanjima, borbi protiv korona virusa, saradnji dve zemlje i ceni gasa za Srbiju. Naveo je da će to biti “veoma značajni razgovori sa saveznikom i prijateljem Rusije”.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x