Vorholova slika Shot Sage Blue Marilyn prodata za rekordnih 195 miliona dolara

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

The 1964 painting Shot Sage Blue Marilyn by Andy Warhol is carried in Christie's showroom in New York City on Sunday, May 8, 2022. The auction house predicts it will sell for $200 million on Monday, becoming the most expensive 20th-century artwork to sell at auction. (AP Photo/Ted Shaffrey)
Podelite vest

Portret Merilin Monro (Marilyn Monroe) američkog umetnika pop arta Endija Vorhola (Andy Warhol) prodat je za 195 miliona dolara, što je najveća cena koju je je jedno umetničko delo 20. veka dostiglo na aukciji.

Portret je prodat sinoć za četiri minuta po tačnoj ceni od 195,04 miliona dolara, uključujući troškove, u prepunoj sali aukcijske kuće Kristi (Christie’s) na Menhetnu.

Reč je o delu “Shot Sage Blue Marilyn” koju je Vorhol naslikao 1964. godine.

Čuvena slika, koja je do juče bila u vlasništvu ciriške fondacije Tomas (Thomas) i Doris Aman (Ammann), bila je procenjena na 200 miliona dolara.

Fondacija će prihod nameniti poboljšanju života dece širom sveta kroz zdravstvene i obrazovne programe.

Vorhol (1928-1987) smatra se jednim od najvažnijih prestavnika pop arta. Slikao je omote za više prehrambenih proizvoda, medju kojima je i Koka kola. Poznat je i po portretima holividskih ikona, a dizajnirao je i omote za dva albuma Roling stonsa (Roling Stones).

Umetničko delo 20. veka koje je do sada držalo rekord najskuplje prodatog na aukciji bila je slika Pabla Pikasa (Picasso). Jedna od varijacija “Žena iz Alžira” u maju 2015. dostigla je cenu od 179,4 miliona dolara.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x