Više od 300 dece u Kragujevcu hrani se u Narodnoj kuhinji

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Ilustracija, Pixabay/kotica
Podelite vest

Među korisnicima obroka iz Narodne kuhinje Crvenog krsta u Kragujevcu je i 313 dece do 18 godina.

Agenciji Beta je rečeno u Crvenom krstu da je među decom njih 167 staro do 10 godina.

Stručni saradnik za programske aktivnosti Marica Patrnogić kazala je da obroke uzima i 136 mladih od 18 do 30 godina, uglavnom onih koji nisu sposobni da kroz posao sebi obezbede egzistenciju.

Ona je navela da se u Narodnoj kuhinji u Kragujevcu priprema 870 obroka za 560 porodica šest dana u sedmici.

Najstarijih korisnika, osoba sa više od 65 godina, ima 187.

Patrnogić je kazala da je broj obroka koji priprema Narodna kuhinja na nivou iz 2017. godine, dok se do 2015. pripremalo 600 obroka.

“Epidemija je učinila da problemi ugroženih kategorija građana koji se nalaze u najtežoj situaciji, isplivaju na površinu – siromašni, stariji, ljudi bez krova nad glavom, osobe sa posebnim potrebama ili sa hroničnim zdravstvenim problemima”, ocenila je.

Ona je dodala da je za te posebno ranjive grupe, Crveni krst Kragujevac tokom leta mapirao specifične potrebe pojedinaca u okviru Programa “Hrana na točkovima”.

“Građani koji žive u udaljenim seoskim sredinama, u najvećem broju pored namirnica, imaju potrebu za higijenom, pelenama za odrasle i ogrevom. Verujemo da donatori neće posustati ni ove godine u solidarnosti kao bi zajedničkim snagama pružili podršku najranjivijim porodicama”, rekla je Patrnogić.

Crveni krst Kragujevac obeležava od 14. septembra do 17. oktobra Mesec solidarnosti, u okviru kojeg će se sprovesti različite aktivnosti, pre svega sabirne akcije za pomoć ugroženim pojedincima i porodicama.

“Jedan od takvih primera je akcija ‘Korpa dobrote’, koja će se održati u subotu, 17. septembra 2022. godine u periodu od 10 do 14 časova u prostoru ‘Delta parka’ Kragujevac”, najavila je Patrnogić.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x