UPOZNAJTE SVRLJIG: Dar prirode! Ovde turizam može da cveta

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: M.M.
Podelite vest

U selu Okruglica, na samo par kilometara od Svrljiga, kod starog hotela, nalazi se Okrugličko vrelo, mesto za koje možemo slobodno reći da je dar prirode. Na ovom mestu izvire lekovita voda koja pomaže u zarastanju rana, pitka je i veoma čista, a u njoj žive i rakovi.

I ovde, kao i u Popšici gde postoji prirodni bazen, voda je konstantno topla, kako zimi, tako i leti, a njena temperatura je +19C.

Pored Okrugličkog vrela nalazi se objekat koji je nekada bio hotel, oko njega nalazile su se kamp kuće koje su ranije bile u vlasništvu Mašinske industrije, a kasnije ITK-a i služile su za odmor radnika. Danas hotel i zemljište oko hotela je u privatnom vlasništvu.

Foto: M.M.

Inače, kada govorimo o Okrugličkom vrelu, gde se preko leta kupa omladina i uživa u čarima prirode, slobodno možemo reći da predstavlja jedan od ozbiljnijih turističkih potencijala na teritoriji svrljiške opštine.

Voda je dubine preko jednog i po metra, jasno se vidi podvodni svet a u zimskom periodu izvor ne ledi već isparava i daje posebnu čar svim posetiocima.

Uzvodno reka reka koja se kasnije pretvara u vrelo izbija iz stena, a okružena je prelepom gustom šumom i kamenim slapovima.

Foto: M.M.

U Okruglici, kao i u npr. Labukovu vlada interesovanje za kupovinu seoskih kuća, zbog nezagađene prirode, lepote koja okružuje ovo selo i same lokacije sela.

Foto: M.M.

Ukoliko vas put nanese ovde, obavezno svratite jer zaista ima šta da se vidi. Selo se nalazi na putu prema Staroj planini, odmah posle sela Crnoljevica.

Ovo je još jedan ozbiljan zadatak za lokalna udruženja koja se bave promocijom turizma, kao i za Centar za turizam, kulturu i sport koji polaže nade u razvoj turizma i samu Opštinu Svrljig.

Izvor: Niške Vesti

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x