Ukazom Putina Rusija postaje vlasnica ukrajinske nuklearne centrale Zaporožje

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

(Russian Defense Ministry Press Service via AP, File)
Podelite vest

Ruski predsednik Vladimir Putin je ukazom objavljenim danas naložio je preuzimanje ukrajinske nuklearne centrale Zaporožje u vlasništvo Ruske Federacije.

Centrala, najveća u Ukrajini je mesecima pod okupacijom ruske vojske koju ukrajinska nastoji da potisne.

“Vlada Ruske Federacije treba da obezbedi da nuklearni objekti Zaporoške nuklearne centrale i druga imovina neophodna za sprovođenje njenih aktivnosti budu primljeni u federalno vlasništvo”, navodi se u ukazu, prenela je ruska novinska agencija TASS.

Ukaz je objavljen u vreme kada šef Medjunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi (Grossi) objavio da kreće u posetu Ukrajini i zatim Rusiji da razgovara o uspostavljanju zaštićene zone oko nuklearne centrale Zaporožje.

“Na putu sam ka Kijevu radi važnih sastanaka. Potreba za zaštitnom zonom oko centrale hitnija je nego ikad”, napisao je Grosi u Tviter poruci, oobjavljenoj u vreme kada je Rusija formalno prisvojila objekat.

Ruska atomska kompanija Rosenergoatom je saopštila da će Ruska Federacija biti vlasnik celog kompleksa Zaporoške centrale, a najavila i spremnost za Grosijevu posetu, preneo je TASS.

Ranije danas je šef ukrajinske atomske agencije Energoatom rekao da on preuzima upravljanje tom nuklearnom centralom čijeg su direktora prethodnih dana ruske snage privele i zatim oslobodile.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x