U Ubu počelo snimanje dokumentarnog filma o Duletu Saviću (FOTO)

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Podelite vest

U živopisnom Ubu, rodnom gradu Dušana Duleta Savića  počelo je snimanje dokumentarnog filma posvećenog  fudbalskoj legendi, Produkciju filma potpisuje City Grupa iz Niša na čelu sa producentom Oliverom Paunovićem, a rediteljka filma je  Branka Bešević Gajić.

Juče je pala klapa filma na fudbalskom stadionu “Jedinstva” u Ubu, kaže rediteljka Branka Bešević Gajić.

“Snimali smo i na stadionu “Jedinstva”, gde je Dule počeo svoju karijeru, a gledali smo i utakmicu na kojoj su bili njegovi prijatelji iz detinjstva. Snimali smo i u kući Savićevih roditelja, njegovoj rodnoj kući”, kazala je Bešević Gajić i najavila da će intenzivna snimanja biti nastavljena i sledećih par meseci.

Film će većinom biti snimljen u Beogradu, na raznim lokacijama, a takođe i nezaobilaznoj Marakani. Direktor fotografije je Nikša Malić Katanić.

“Biće dosta učesnika, naravno Dule je glavna zvezda, ali će se uz njega u filmu naći i njegova supruga Marina, Dragan Džajić, glumac Dragan Jovanović, reditelj Emir Kustrurica i drugi. Sakupili smo i dosta arhivske građe, i mogu da najavim da se radi o dugometražnm dokumentarnom filmu”, objasnila je reditljka filma.

Po njenim rečima premijerno će film biti prikazan u toku naredne, 2023. godine.

 

 

“Meni je produkcija ovog filma i čast i zadovoljstvo. Čast da će upravo City Grupa uraditi film o legendarnom fudbaleru, a zadovoljstvo jer se sećam utakmica Duleta Savića i njegovih fudbalskih bravura na terenu”, istakao je producent filma Oliver Paunović.

Dušan „Dule“ Savić (rođen 1. juna, 1955. u Ubu, Srbija)  i nekadašnji jugoslovenski i srpski fudbaler, a današnji fudbalski trener. Fudbal je počeo da igra u lokalnom klubu Jedinstvu iz Uba.

On je 21. marta 1972. godine stigao na Marakanu da bi odigrao probnu utakmicu nakon koje je odmah bio uključen u klupski podmladak Crvene zvezde.

Dve godine kasnije, 1974, postaje prvotimac Crvene zvezde.Za prvi tim crveno-belih nastupao je od 1973. do 1982. godine. Odigrao je 258 zvaničnih utakmica i postigao 149 golova (ukupno 410 mečeva i 266 pogodaka računajući sve utakmice). Treći je strelac u istoriji kluba po broju golova u zvaničnim susretima (149), drugi po broju golova u prvenstvu (119) i treći po broju pogodaka u evrokupovima (20). Osvojio je dve šampionske titule 1977. i 1980. godine i jedan Kup 1982. godine. Osvajanje titule u sezoni 1980/81 je propustio zbog vojske, pa nije zabeležio nastup u prvenstvu. Dva puta je bio najbolji strelac lige i to u sezonama 1974/75 (20 golova) i 1978/79 (24 gola).

Proveo je šest sezona u francuskoj Prvoj ligi: dve u FK Lil (Lille OSC) i četiri u FK Kan (AS Cannes). Šest meseci igrao je i u španskoj Prvoj ligi za Sporting iz Hihona (Sporting de Gijón) bez vremenski ograničenog ugovora.

U 19. godini debitovao je za tadašnju jugoslovensku reprezentaciju. Za reprezentaciju Jugoslavije odigrao je 12 utakmica i postigao četiri gola. Debitovao je 31. maja 1975. godine protiv Holandije, kada je postigao gol u pobedi od 30. poslednji meč za nacionalni tim odigrao je 13. oktobra 1982. protiv Norveške u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, kada je postigao jedini gol za Jugoslaviju u porazu rezultatom 1:3.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x