U Blacu počinje izgradnja postrojenje za preradu otpadnih voda u vrednosti 5,2 miliona evra

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Jezero ĆELIJE, Foto: YouTube AgroTV Srbija video printscreen
Podelite vest

U Blacu počinje izgradnja postrojenja za preradu otpadnih voda u okviru projekta finansiranog iz EU fondova IPA-2017, u vrednosti od 5,2 miliona evra, saznaje agencija Beta u JKP “Blace”.

Biće izgrađen kolektor za upotrebljenu atmosfersku vodu dužine 8.000 metara, od čega će 3.800 metara mreže biti rekonstruisano, a 4.650 metera novoizgrađeno.

“Projekat koji se odnosi na poboljšanje zaštite životne sredine kroz ulaganje u izradu ekološke infrastrukture u opštinama Brus i Blace vredan je 11,5 miliona evra, a učešće Opštine Blace u tom projektu iznosi 11,4 odsto vrednosti investicije na toj teritoriji”, ističu u lokalnoj samoupravi Blace.

U okviru projekta biće izgrađena i fabrika za prečišćavanje otpadnih voda čiji će kapacitet pokrivati potrebe mesta od oko 10.000 stanovnika.

Planirana je izgradnja i nove kanalizacione mreže kroz Blace koja će biti deo novog sistema za skupljanje upotrebljene i atmosferske vode.

“U cilju realizacije ovog projekta već je  sproveden i postupak javne nabavke, potpisani ugovori o izvođenju radova na izgradnji sistema za prikupljanje i prečišćavanje komunalnih otpadnih voda, pa radovi mogu da počnu”, kazali su u JKP “Blace”.

Takođe ističu da će ovim projektom Blace dobiti novi moderan sistem za prikupljanje, odvođenje i prečišćavanje otpadnih voda čime se znatno utiče na zaštitu sliva reke Blatašnice koja se uliva u jezero Ćelije, iz koga se Grad Kruševac i okolna mesta snabdevaju pijaćim vodom.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x