U Beogradu otkrivena bista ruskog kneza i vojskovođe Aleksandra Nevskog

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

foto: RTS video Printscreen
Podelite vest

Bista ruskog kneza Aleksandra Nevskog otkrivena je u Beogradu u porti crkve posvećene tom svetitelju. U Crkvi Aleksandra Nevskog tom vojskovodji postavljena je bronzana bista koja je poklon Sankt Peterburga Beogradu, povodom osam vekova od njegovog rodjenja, preneo je Beoinfo.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić rekao je posle liturgije i osveštenja biste, da Srbiju i Rusiju vežu značajni istorijski dogadjaji kojima se, kako je naveo, srpski narod uvek ponosi.

“Znamo da je Aleksandar Nevski za Ruse ono što je knez Lazar za nas Srbe – branitelj otadžbine, svega vrednog, časnog i dostojanstvenog”, rekao je on i naglasio da se u Srbiji taj svetitelj slavi i poštuje sa velikim ponosom.

Gubernator Sankt Peterburga Aleksandar Beglov je istakao da se ove godine navršava 800 godina od rodjenja kneza Aleksandra Nevskog. On je rekao da je patrijarh srpski Porfirije osveštao bistu Aleksandra Nevskog što, kako je ocenio, predstavlja simbol prijateljstva i duhovnog jedinstva ruskog i srpskog naroda.

Patrijarh Porfirije je u besedi ukazuo da su dva naroda spojena i ljubavlju i zajedničkom istorijom i da “potpuno isti spomenik Svetom Aleksandru Nevskom postoji i u lavri u Petrogradu”.

“On, kao i brojni svetitelji pravoslavlja pripadaju svom narodu, ali preobraženi u Hristu i blagodaću Duha svetoga prevazilaze granice svog naroda i postaju univerzalni ljudi crkve”, kazao je Porfirije.

(kraj) djm/ibj

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x