TO ČAČAK: Hit ove sezone su Ovčarsko -kablarska klisura, Ovčar banja uz predivan Kablar

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Kablar Foto: Luka Stojković
Podelite vest

Hit ponuda Turističke organizacije Čačka ove i naredne godine biće Ovčarsko-kablarska klisura i Ovčar banja, najavljuje direktor Vojin Jakovljević.

“Vlada Srbije ulaže značajna sredstva u samu rekonstrukciju banje. Ove godine dobijamo i Prirodnjački centar gde centralno mesto zauzma Muzej prirode, sa primerima životinja koje su karakterističke za ovo zaštićeno područje. Tu je i Centar za edukaciju u oblasti zaštite životne sredine i tu smo zaokružili priču”, kaže Jakovljević.

On dodaje da se u samom gradu sređuje puno toga što može biti interesantno turistima ali ono što je svakako najprimamljivije je Ovčarsko-kablarska klisura koja “krije” deset manastira, dva svetilišta i prirodne lepote koje mogu da se vide samo u ovom kraju.

Ovčarsko-kablarska klisura se nalazi u centralnom delu Srbije, u okviru Zapadnog Pomoravlja, a razdvaja visoku Šumadiju, na severu, od Dragačeva i Starovlaško-raške visije na jugu. Spada u ona područja Srbije koja svojim prirodnim vrednostima i spomeničkim lepotama privlače pažnju već vekovima. Osnovno prirodno obeležje klisure čine upečatljivi masivi Ovčara i Kablara, po kojima je i dobila ime. Malo koja klisura u Srbiji je ukrašena tako izraženim uklještenim meandrima ili termalnim izvorima kao ova. Glavnu morfološku osobenost klisure predstavljaju izvanredno izražene okuke rečnog toka Morave i donjeg, najnižeg dela doline, koje je naš čuveni naučnik Jovan Cvijić nazvao nakalemljenim mendrima, odnosno uklještenim meandrima. Uredbom Vlade Republike Srbije (SL. Glasnik RS br. 16/2000) Ovčarsko-kablarska klisura proglašena je kao zaštićeno prirodno dobro I kategorije – Predeo izuzetnih odlika. Zaštićeno područje se prostire na 2250ha, od čega je 1700ha na području opštine Čačka, a 550ha na području opštine Lučani. 

“Razgledanje same klisure sa jezera je ono što morate da doživite. Krstarenje donosi poseban doživljaj. U sklopu tog krstarenja je i pristan u Manastiru Nikolje koji je poznat po tome što se Knjaz Miloš tu krio od turaka, četiri godine nakon neuspelog Prvog srpskog ustanka a tu mu je sahranjen i prvi sin. Svaki od manastira u klisuri ima neku svoju priču. Patrijar Pavle se zamonašio u Manastiru Blagoveštanje, često za života boraveći tu i po mesec dana”, kaže za Vidi Srbiju direktor Turističke organizacije Čačak Vojin Jakovljević.

Ovčarsko-kablarska klisura jedinstvena je po uklještenim meandrima, termalnim izvorima, manastirima ali pre svega po prirodnim lepotama . Ogrnuta je u lepe i tajanstvene šume, sa nezaboravnim pejzažima, a još je lepša kad njeno nebo zapara orao ili kliktaj sivog sokola.

Čačak se nalazi na tranzitu između Beograda i Sarajeva, Beograda i Crne Gore i tako turisti najčešće i dolaze u ovaj grad. Dobro je Čačak povezan sa autoputem, kojim se sada stiže za sat vremena iz Beograda a za sat i po iz Novog Sada.

“Voleli bi da nam dolazi više gostiju sa juga, jer ih po našim anketama ima samo u prolazu. Mi bi voleli da oni dođu i upoznaju naš grad koji je grad iz doba Rimljana. Imamo značajne lokalitete (Rimske treme), imamo Konak Jovana Obrenovića, možda ljudi ne znaju da je Nadežda Petrović iz Čačka, da je Vojvoda Stepa iz Čačka, Vladislav Petković Dis naše je gore list i još puno njih. Puno ima važnih datuma u istoriji grada i mi smo na to ponosni. Spomenik Četiri vere je jedinstven u Evropi i on isto može biti povod da posetite naš Čačak”, kaže Jakovljević.

“Karavonom kroz Srbiju – Čačak Vas zove” TO Čačak započela je kampanju sa juga republike. Obišli su Leskovac, Vranje i Niš gde je predstavljena ovogodišnja kampanja promocije turističke ponude tog kraja. Kažu po postojećoj statistici turisti sa juga Srbije dolaze kada su na proputovanju ka Crnoj Gori ili Bosni, a ovi turistički radnici tvrde da imaju šta da ponude gostima i ako ostanu koji dan duže.

“Mi do sada nismo organizovali ovakve pojedinačne promocije ovde na jugu Srbije i zato smo danas tu. U planu je 21 grad koji ćemo da obiđemo u čitavoj Srbiji, a naredne nastavljamo dalje da putujemo po Srbiji i promovišemo naš Čačak”, kaže direktor Turističke organizacije Čačak dok je boravio u Nišu.

Prema podacima kojima raspolaže ova turistička organizacija preko 70% gostiju su mladi parovi sa malom decom i penzioneri.

“Mi ove godine očekujemo i brojne turiste sa juga Srbije, jer će uskoro biti završen i auto put Krućevac – Čačak pa će i tu putovanje dodatno biti skraćeno”, završava uz osmeh Jakovljević koji još jednom podseća na gostoljubivost njegovih sugrađana.

Više informacija koje mogu da vam pomognu ako odlučite da posetite Čačak možete da pronađete na sajtu TURISTIČKE ORGANIZACIJE ČAČAK.

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x