Teniski savez Srbije: Politika je pobedila sport

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

foto: TSS/Srdjan Stevanovic, Starsport.rs ©
Podelite vest

Teniski savez Srbije izrazio je razočaranje današnjom odlukom australijskog suda da se prvom igraču sveta Novaku Djokoviću ukine viza, uz ocenu da je politika pobedila sport.

“Farsa je završena. Teniski Savez Srbije izražava ogromno razočaranje ovakvom odlukom Australijskog suda. Politika je ovoga puta pobedila sport. Devetostrukom šampionu Australijan opena je uskraćeno pravo da zaigra na prvom grend slemu takmičenju sezone i pokuša da na sportskom terenu, na kome je nizao sve same pobede, 10. jubilarni put podigne pehar i osvoji 21. grend slem titulu”, navodi se u saopštenju Saveza.

Tročlano veće Saveznog suda jednoglasno je danas odbilo žalbu Djokovića na ukidanje vize, pa će on biti deportovan iz Australije i neće braniti titulu na Australijan openu u Melburnu.

“Najbolji svetski teniser Novak Djoković je validno ispunio sve propisane zahteve i pravila organizatora Australijan opena i države domaćina za učešće na turniru, što je potvrdjeno i odlukom suda iste zemlje. Medjutim, usled političkih pritisaka, viza mu je onemogućena po osnovu ‘javnog interesa’. Ovakvom odlukom jedino je svet ostao uskraćen da gleda Novakovu borbu za trofeje”, piše u saopštenju.

“Mešanje politike u sport otvorilo je mnogo gorućih pitanja. Kakvu poruku šalje Australija, kao dvostruki organizator Olimpijskih igara, za treće domaćinstvo 2032. godine? Da za najboljeg svetskog tenisera ne važi sveto olimpijsko pravilo – važno je učestvovati”, dodaje se.

Savez je naveo da izostanak reakcija tokom čitavog slučaja Asocijacije teniskih profesionalaca (ATP) i Medjunarodne teniske federacije (ITF), kao i vodećih sportskih svetskih institucija, “nameće pitanje da li će ovo od sada biti šablon ponašanja organizatora velikih sportskih priredbi”.

“Da li će sportisti i kada validno ispune sve propisane zahteve za ulazak u zemlje organizatore takmičenja i turnira moći političkom odlukom moćnika da budu precrtani sa liste učesnika, pritvarani kao kriminalci i – proterivani? Sport je uvek bio najčistiji segment društva, pogotovo tenis kao sport džentlmena, u kome je poštovanje propisa uvek bilo visoko cenjeno. Naš šampion Novak u tim uslovima je postao svetski broj jedan i to bez premca u istoriji”, piše u saopštenju.

Teniski savez naveo je da u potpunosti podržava Djokovića kao najboljeg ambasadora Srbije.

“Verujemo i nadamo se da će i posle ove nepravde učinjene ne samo jednom istorijski uspešnom sportisti, nego i izuzetnoj ličnosti, Novak kao i obično biti jači i bolji”, naveo je Savez.

Odluku o ukidanju vize doneo je ministar za imigracije Aleks Hok, jer bi po njegovom mišljenju, prisustvo nevakcinisanog igrača moglo da podstakne protivljenje vakcinaciji protiv korona virusa, ali i zbog zabrinutosti za javno zdravlje.

Prvi grend slem turnir u sezoni počinje u ponedeljak u Melburnu.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x