Šutanovac: Srbija ne podržava članstvo Kosova u UN, ali ne može da ga spreči

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Pixabay
Podelite vest

Predsednik nevladine organizacije Savet za strateške politike i bivši ministar odbrane Dragan Šutanovac ocenio je da Srbija ne podržava članstvo Kosova u Ujedinjenim acijama, ali da ne može da ga spreči.

“To ne zavisi od nas, već od interesa velikih sila u Savetu bezbednosti (UN). Mi se sve vreme zavaravamo da neko u Savetu bezbednosti (UN) štiti naše interese. Te zemlje najpre štite svoje interese, pa tek onda interese svojih saveznika”, naveo je Šutanovac u autorskom tekstu za danšnji Blic.

Kada je reč o planu EU o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, ocenjuje da se njim “de fakto” ne priznaje Kosovo, kao i da u toj platformi ne postoji nijedna tačka u kojoj se priznanje nezavisnosti eksplicitno pominje.

“Sve zemlje EU su prihvatile taj plan, pa i one koje nisu priznale Kosovo, zato što to neće učiniti u perspektivi. Već su iz Španije i sa Kipra stigle jasne i precizne poruke da oni nezavisnost Kosova neće priznati”, kazao je Šutanovac.

On je ocenio i da je Sporazum o putu normalizacije između Kosova i Srbije podjednako loš i za Beograd i za Prištinu, navodeći da “ne vidi da mu se u Prištini bilo ko raduje”.

“Niti ćemo mi ikad dobiti neku idealnu ponudu, niti će je Priština dobiti”, rekao je Šutanovac, ali i dodao da po prvi put stižu inicijative da Zajednica srpskih opština (ZSO) mora da bude formirana i da Priština mora da ispunjava ranije preuzete obaveze.

Naveo je i da ne očekuje da će premijer Kosova Aljbin Kurti formirati ZSO, ali da je uveren da će ona biti osnovana i bez njega, jer na Kosovu postoje političari i intelektualci “koji ne žele konflikt kao što ga Kurti želi”.

“Kurti politički nije svestan u koju poziciju će staviti građane na Kosovu i Metohiji. Ne samo njegovu vlast, koja će biti krajnje ugrožena posle svega ovoga i neće moći da se oporavi ako odbije da formira ono za šta je Brisel garant”, napisao je Šutanovac.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x