Stefanović: Rusija će razumeti da je naše suvereno pravo da joj uvedemo sankcije

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Borko Stefanović FB Borko Stefanović
Podelite vest

Zamenik predsednika Stranke slobode i pravde (SSP) i predsednik Odbora Skupštine Srbije za spoljne poslove Borko Stefanović ocenio je da je neusklađenost Srbije sa spoljnom politikom Evropske unije (EU) opasna po naše interese i budućnost, navodeći da će, posle formiranja vlade, predložiti da se na plenarnoj sednici Skupštine raspravlja o uvođenju sankcija Rusiji.

“Na sednici Odbora za spoljne poslove ćemo razmatrati dokument koji ću podneti i koji će tražiti da Srbija što pre uskladi svoju spoljnu politiku sa politikom EU, naročito prema restriktivnim merama prema Rusiji zbog nelegalnog vojnog napada, agresije, na suverenu zemlju i oduzimanje njenih teritorija, što je sve u suprotnosti sa Poveljom Ujedinjenih nacija (UN)”, rekao je Stefanović za današnji list Nova.

Kako je dodao, “kakav god da bude ishod glasanja, nakon debate u Odboru, ja ću svakako taj dokument predložiti i na plenarnoj sednici Skupštine, to će se desiti vrlo brzo nakon formiranja vlade”.

“Reakcija ruske strane (na uvođenje sankcija) svakako neće biti pozitivna, ali teško mogu da zamislim da jednostrano raskidaju potpisani sporazum o uvozu gasa ili da počnu da naplaćuju astronomske cene, kad već to ne čine prema državama koje su im odavno uvele sankcije. Siguran sam da će Rusi razumeti da Srbija želi u Evropu i da je to naša budućnost, kao i da je to suvereno pravo svake države”, rekao je Sefanović.

Veruje, kako je naveo, “i da i u Moskvi znaju da je njihovo pozivanje na kosovski presedan o nelegalnom oduzimanju ukrajinske teritorije nešto što mi u Srbiji ne možemo videti kao prijateljski čin”.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x