Srbija prva u Evropi po broju žena u gejming industriji

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Srbija Vesti
Podelite vest

Srbija je prva u Evropi po broju žena u gejming industriji jer se 30 odsto žena bavi ovom delatnošću, dok je evropski prosek 22 odsto, objavila je danas kompanija Playstudios Europe, članica Asocijacija industrije video igara Srbije.

Generalni direktor Playstudios Europe Nikola Mitić rekao je da je ta kompanija postigla dupli uspeh, jer je prevazišla i domaći trend zapošljavanja žena u gejming industriji, koji je uveliko najprogresivniji u Evropi, i da kod njih rade 63 žene, što je 32 odsto.

On je dodao da je važno podsticati mlade žene na inženjerske karijere kroz stažiranje i zapošljavanje.

“Želimo da stvorimo takav radni ambijent gde će žene inženjeri i matematičari moći da napreduju i tako utiču na budućnost igara. Na kraju, 63 odsto korisnika mobilnih igara širom sveta su žene, a mi bismo voleli da se ova statistika reflektuje na našu radnu sredinu”, rekao je Mitić.

On je naglasio i da uloga gejming industrije nije samo zabava, već da ta produkcija stimuliše na duge staze i druge slične grane kao što su sajber bezbednost, blokčejn, veštačka inteligencija, klaud i e-trgovina, pa ova saradnja otvara prostor ženama i za druge srodne industrije.

Prema podacima Asocijacije industrije video igara Srbije, gejming industrija u Srbiji trenutno zapošljava oko 2.300 profesionalaca i privređuje oko 125 miliona evra godišnje.

Ukazano je i da istaknute kompanije, kojih ima oko 130, tvrde da imaju stalnu potrebu za novim zapošljavanjima.

Podaci Asocijacije industrija video igara Srbije pokazuju i da su domaće igre preuzete ili kupljene više od 370 miliona puta, a žanrovski u domaćoj proizvodnji vode RPG (Role-Playing Games) igre kojih je 19 odsto.

Industrija mobilnih igara dodatno raste sve većom popularnošću takozvanih “kežual” igara (18 odsto) koje su namenjene da budu zabavne, jednostavne i lake za instaliranje.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x