Šoškić: Podizanje cene struje će dodatno podgrejati inflaciju, poljoprivreda zapuštena

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto> printscreen TV Nova S
Podelite vest

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu, Dejan Šoškić, ocenio je sinoć da situacija sa inflacijom u Srbiji ne bi bila takva da je bilo dobre ekonomske politike u domenu poljoprivrede i energetike.

Šoškić je u emisiji “Utisak nedelje na TV Nova rekao da je Srbija nekada imala viškove u proizvodnji struje, a da sada zbog neadekvatnog upravljanja ima plan da podigne cenu struje što će “dodatno podgrevati inflaciju”.

Govoreći o poljoprivredi, naveo je da skok cena hrane najviše pogađa one s najmanjim zaradama.

“Mi smo decenijama i stotinama godina imali poljoprivredne viškove i to da u Srbiji imate pritisak inflacije koji je veći iz domena poljoprivredne proizvodnje nego iz durgih domena, to govori da je poljoprivreda zapuštena i nedovoljna”, rekao je Šoškić.

Upitan o pozivu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da “građani slobodno troše novac”, Šoškić je ocenio da to nije rešenje jer je pred Srbijom “godina puna neizvesnosti”, prenela je Nova na svom portalu.

“Moja poruka građanima je da najviše veruju svom ličnom iskustvu i da pogledaju šta se dešava u njihovom okruženju”, rekao je on i dodao da građani u Srbiji žive “dosta skromno i loše”.

Glavni i odgovorni urednik nedeljnika NIN Milan Ćulibrk ocenio je da je razlog tog poziva predsednika procena da će Srbiija imati pad BDP-a u prvom kvartalu, jer je potrošnja građana smanjena.

“Smanjena je zato što je smanjena kupovna moć i zato što se građani plaše poskupljenja i čuvaju novac za ‘crne dane’. Ove godine je definitivno jasno da će eventualni rast BDP-a zavisiti od potrošnje stanovništva”, rekao je on.

Foto> prntscreen TV Nova S

On je pozvao predsednika da bude “žirant građanima za svaki keš kredit, kada dođu u situaciju da ne mogu da vraćaju rate kredita”, uz ocenu i da će se nastaviti rast kamatnih stopa.

Ćulibrk je ocenio da su donete “katastrofalne odluke” o poljoprivredi i da se “tek čekaju poskupljenja hrane i energenata”.

Ekonomista i potpredsednik Stranke slobode i pravde, Dušan Nikezić je, govoreći o inflacija, naveo da je za 1.000 dinara 2012. godine “moglo da se kupi jedan hleb, kilogram junetine, kilogram krompira i luka, mleko, kisela voda, jedan puter i jedna pavlaka”.

“Danas vam za sve to treba 2.400 dinara, pa se zapitajte da li su vam plate i penzije skočile 240 odsto. To je odraz onoga kako živimo danas”, naveo je Nikezić.

Foto> printscreen TV NOVA S

On je dodao da su prema izveštaju Republičkog zavoda za statistiku, troškovi života porasli za 16,1 odsto i ocenio da je kao “najgore to što oni i dalje rastu”, za razliku od Amerike i Evrope, gde su prestali da rastu u avgustu i oktobru.

Foto>printscreen TV Nova, Utisak nedelje

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x