Sokobanja: Neko će ovo baciti, naš Đenka čuva od zaborava (FOTO)

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Bioskop Sokobanja
Podelite vest

Rekonstrukcija bioskopa u Sokobanji je u današnje vreme bila preka potreba i to je urađeno na način koji je omogućio da sadašnji bioskop podržava, najmodernijom opremom, sve zahteve savremene publike. Obnovljeni su bina, stolice, ventilacija, ozvučenje, grejanje, rasveta, pa su danas projekcije češće u ovoj adaptiranoj zgradi starog bioskopa, piše internet portal Sokobanje.

Nakadašnji bioskop „Moravica“počeo je sa radom u vreme kada je Sokobanja bila stecište viših slojeva društva koji bi u letnjim mesecima napuštali prestonicu i dolazili na svež banjski vazduh, u zelenilo u potrazi za osveženjem.

“Kao centar mondenskog života banja je postala mesto koje je moralo podržati navike i očekivanja uvaženih gostiju a to se odnosilo i na otvaranje bioskopa. U to vreme otvoren je i bioskop koji je u periodima kada nije bilo projekcija filmova služio kao mesto gde su se održavale pozorišne predstave”, piše sokobanjski portal.

Istorijski izvori potvrđuju popularnost i posećenost banje u toku prošlog veka, a podaci potiču iz 1961. godine, kada je u bioskopu projektovano skoro 150 dugometražnih filmova i održano više od 350 pozorišnih predstava.

Narodno pozorište iz Niša je često gostovalo ovde a broj onih koji bi došli na predstave prelazio je 60 000 ljudi. U tom periodu najpopularniji pozorišni komadi bili su: Večiti student, Klopka za bespomoćnog čoveka i Vuk Bubalo.

Osim pozorišta iz Niša, ovde su i pozorišne trupe iz Kragujevca održavale predstave poput: Predsednik kućnog saveta se ženi, Otelo, Vila lala, Ožiljak i Dve kristalne čaše.

“Po preciznim podacima koje imamo o toj godini znamo da je i Beogradsko pozorište dolazilo i priređivalo predstave Slučajni saučesnik i Strašni roditelji, što nam sve zajedno govori o tome koliko je bioskop i pozorište „Moravica“  bilo popularno”, ističu Sokobanjci.

Adaptacija nekadašnjeg bioskopa omogućila je da se sada u njemu osim filmskih projekcija mogu održavati i kulturno – umetničke priredbe, nastupi raznovrsnih grupa, pozorišne predstave, seminari i stručni skupovi, kojima može prisustvovati više od 200 posetilaca.

U skladu sa potrebama savremenog društva postoji  i mali 5D bioskop koji služi zabavi i prikazuje kraće filmove od po 8 minuta.

“Pored klasičnog i 5D bioskopa, projekcije filmova se u Sokobanji mogu gledati i pod vedrim nebom. Postoje dve pozornice koje su otvorene tokom turističke sezone koje prikazuju najpopularnija filmska ostvarenja ali i klasike domaće i strane kinematografije, gde posetioci mogu uz gledanje filmova uživati i u čistom vazduhu i svežini večeri”, dodaju.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x