SELO ŠLJIVOVICA: Poznato je po voću i umetniku koji dletom stvara čuda

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: TOZ
Podelite vest

Selo Šljivovica se nalazi u Zlatiborskom okrugu na samo 15 kilometara od centra najposećenijeg turističkog centra u Srbiji.

Ovo Zlatiborsko selo poznato je po bogatom rodu šljive, lepoj prirodi i drugim proizvodima od voća.

Selo je poznato i po železničkoj stanici Branešci (pruga Beograd-Bar) gde su se snimali i kadrovi nekih poznatih srpskih filmova. Magistralni put preseca selo Užice-Višegrad i prostire se u pravcu Kremana, koje je poznato kao rodo selo čuvenih Tarabića, put dalje ide prema Tari.

Umetnička galerija ”Tijanića vodenica” jedna je od najstarijih u Srbiji, a ono što je specifično jeste da je prvi točak i dalje u funkciji.

Po nekim zapisima, u selo Šljivovica prvi stanovnici naselili su se još u XVII i XIX veku mahom iz stare Hercegovine. Postoje zapisi da je u selu Šljivovica početkom prošlog veka živelo 33 porodice i bilo oko 235 kuća. Pre 150 godina ovo zlatiborsko selo bilo bogato, kako dobrim domaćinima tako i stablima šljiva, koja su se brojala i do 30.000. Tu je i potekla kvalitetna domaća rakija-šljivovica koja se prvi put u zapisima, kao značajan proizvod iz ovih krajeva spominje još davne 1868. godine.

Prvi put 2008. godine u Šljivovici održan je prvi sajam rakije, tradicija se nastavlja svake godine..

Figura “Zlatiborski brzi voz” Miladina Lekića nastala je upravo u radionici i galeriji ovog samoukog umetnika u selu Šljivovica.

U video reportaži Turističke organizacije Tlatibor saznajte više o ovom bogatom selu kraj Zlatibora.

Tekst je deo projekta “Zlatiborska sela”, koji je sufinansiran od Opštine Čajetina, na osnovu konkursa za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja na teritoriji te opštine za 2022. godinu.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x