Sagovornici Demostata: Kfor treba da skloni kosovsku policiju sa severa Kosova

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

(BETAPHOTO/ARMENIJA ZAJMI BESEVIC/DS)
Podelite vest

 Nakon eskalacije nemira na Severu Kosova, novinar Milivoje Mihajlović i direktor RTV KIM iz Čaglavice Isak Vorgučić ocenili su da međunarodna zajednica mora da pojača pojača pritisak na Prištinu kako bi se problem sklonio sa ulica.

U razgovoru za Demostat oni su ocenili da Srbi sa Kosova više nikome ne veruju, da je opalo poverenje u Srpsku listu, ali i da su izbori jedno od najizvesnijih rešenja za zaustavljanje konflikta.

Mihajlović je ocenio da su pred međunarodnom zajednicom tri opcije, od kojih samo jedna može da otvori ozbiljan prostor za pregovore i dijalog, a to je da Kfor, kao ozbiljna snaga na terenu, razdvoji dve strane i skloni albanske gradonačelnike i snage kosovske policije sa severa.

Druga mogućnost je da Kfor i međunarodna zajednica nastave agoniju i da gradonačelnici dolaze na posao u pratnji stotina policajaca, što otvara mogućnost za nove koflikte, budući da protesti Srba neće stati, jer oni veruju da su lokalni izbori, na koje Srbi nisu izašli, bili nelegitimni i da tu nema nikakve demokratije.

“Kfor može da pokuša i da odugovlači, da gradonačelnike premesti u neki drugi prostor, što je predlagao i američki amabasador pre konflita. Kako vreme prolazi, tu će se otvarati mogućnosti za nove konflikte gde povod može da bude bilo šta – na primer da neko zapali zastavu. U ovoj uzavreloj atmosferi, ta metoda ne bi bila lekovita”, naveo je on.

Najgori i najneizvesniji scenario bi bio da se konflikti nastave i da Beograd bude primoran na intervenciju kako bi zaštitio Srbe na severu od policijskog terora i brutalnosti, što bi se pretvorilo u mnogo ozbiljniji konflikt koji ne bi bio ni lokalnog ni regionalnog karaktera, naveo je Mihajlović.

“Tu ne bi glavni igrači bili kosovski i srpski lideri, Albin Kurti i Aleksandar Vučić, već tu stupaju na scenu mnogo veći igrači. Ko god želi da smiri situaciju na Kosovu, to ne bi smeo do dozvoli”, kaže Mihajlović.

Mihajlović smatra da reakcija međunarodne zajednice na tenzije i potom i sukobe na severu od poočetka nije bila adekvatna, budući da su u startu napravili fatalnu grešku, kada su dozvolili izbore koji nemaju nikakve veze sa demokratijom.

Mihajlović smatra da su Srbi koji su učestvovali u sukobu mnogo puta do sada prevareni i da više ne veruju nikome, kao i da su besni na pripadnike Srpske liste.

“Srbe na Kosovu niko ne može da ubedi da to što je Kurti upao sa policijom u vreme održavanja kontramitinga, na koji je Srpska lista odvela Srbe sa severa, nije dogovoreno. Ti Srbi koji su goloruki jurišali na Kfor i kosovske specijalce ne veruju nikome ništa, više puta su prevareni i ubeđivani da će sve biti u redu”, naveo je Mihajlović.

Novinar Isak Vorgučić smatra da su događaji u ponedeljak na severu Kosova epilog dešavanja iz prethodnog perioda – od dolaska Aljbina Kurtija na vlast, zaoštravanja odnosa, organizovanja izbora bez konsultacija sa Srbima, bojkota i na kraju rezultata koji ne odražavaju demokratsko stanje na terenu niti vladavinu prava naroda koji tu živi i nasilnog uslaska gradonačelnika u opštinske prostorije.

On je istakao da se situacija neće normalizovati dok se na izborima ne izabere onaj koji će zaista dobiti većinu glasova zajednice na severu.

Upitan da li vidi mogućnost da budu raspisani novi izbori, Vorgučić je istakao da to nije nemoguće i da je istrajavanje na legalizmu neodrživo.

Primetio je da postoje izjave srpskih predstavnika da novoizabrani albanski gradonačelnici treba da podnesu ostavke kako bi se raspisali novi izbori, te pita u čemu je onda bila svrha bojkota izbora, osim da stvari eskaliraju.

Uz ocenu da fali jasna strategija i plan šta Srbi sada žele, Vorgučić navodi i da nije siguran u kojoj meri Srpska lista sada ima podršku jer je, kako on procenjuje, nakon izvačenja ljudi na barikade oko Božića, pa povlačenja, rejting Srpske liste i Aleksandra Vučića na severu pao.

“Nisam siguran da je ovo pravi trenutak za njih za izbore, ali s obzirom da su malobrojne opcije, bilo koji izlazak građana na izbore koji bi omogućio da tim opštinama upravljaju Srbi, bio bi bolje rešenje”, rekao je Vorgučić.

Vorgučić je istakao da međunarodnoj zajednici na Kosovu, kao i KFOR-u, nije u interesu da stanje ostane nestabilno, ali i dodao da situacije neće biti normalizovana dok se na izborima ne izabere onaj koji će zaista dobiti većinske glasova zajednice na severu.

Prema njegovom mišljenju, akcije Srba koje su uperene protiv KFOR-a istovremeno su uperene i protiv Srba i srpskih interesa na Kosovu.

On je podsetio da Srbi 2009. godine, kada su raspisani prvi lokalni izbori, nisu poslušali Beograd i da su se kandidovali, preuzeli opštine južno od Ibra, čime su imali vlast u njima i pomagali građanima, bez obzira što su radili po kosovskom sistemu.
Napeta situacija odgovara i Kurtiju i Vučiću, ali i Rusiji

“Kurti ima ogromne probleme sa infrastrukturom, korupcijom, kriminalom, nezaposlenošću, niskim standardom, odlaskom ljudi. U Beogradu je sve slično, plus imamo autokratsku vlast koja guši slobodno mišljenje. Zgodnije je da se negde zapali varnica i skrene pažnja sa dnevnih problema”, kaže Vorgučić.

Takva situacija, kako navodi, odgovara i Rusiji koja iz daljine posmatra i reaguje, prenosi Demostat.

U sukobima koji su se dogodili u ponedeljak ranjeno je više od 50 Srba i 30 pripadnika Kfora, dok su kosovski policajci prošli bez povreda.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x