Šabić: Nepoštovanje zakona i kršenja prava građana obeležja izborne kampanje

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

(BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/DS)
Podelite vest

U kampanji za izbore 3. aprila došlo je do velikog porasta različitih oblika kršenja zakona i ugrožavanja ljudskih prava u cilju obezbeđenja podrške nekoj od vladajućih političkih stranaka, ocenio je danas predsednik Civilnog odbora za zaštitu ljudskih prava, advokat Rodoljub Šabić.

On je za agenciju Beta ocenio da je sličnih pojava bilo i tokom ranijih izbora, ali da su sada prisutne “u takvom obimu i intenzitetu da prete da postanu glavno obeležje izbornog procesa, da ga potpuno delegitimizuju i pretvore u karikaturu”.

“Tokom kampanje se svakodnevno, neprikriveno, otvoreno i bestidno u zamenu za glas nude novac, namirnice, bela tehnika, ogrev, ili obećava zaposlenje, legalizacija objekata, dodela socijalnih stanova i slično pri čemu su najčešća meta ovih ponižavajućih i nezakonitih aktivnosti najsiromašnjie i marginalizovane, socijalno ugrožene grupe”, naveo je Šabić.

Ocenio je da se “mnogi” zaposleni u javnom sektoru, pogotovo zaposleni na određeno vreme, “stavljaju u izgled neprijatne situacije, čak i gubitka posla” ukoliko ne glasaju onako kako se od njih traži.

“Kontinuirano se zloupotrebljavaju baze ličnih podataka građana. Ne samo da stranački aktivisti u kampanji ‘od vrata do vrata’ više praktično i ne sakrivaju da raspolažu ličnim podacima građana iz baza podataka državnih organa ili operatera telefonije iako je to nedopustivo i nezakonito već su evidentne sumnje da su im dostupne i da zloupotrebljavaju čak i baze najosetljivih podataka o ličnosti kao što su oni o primaocima socijalne pomoći”, naveo je bivši poverenik za informacije od javnog značaja.

Upozorio je da su “javno iznete i potkrepljene sumnje da se čak i rezultati policijskih analiza podataka o ličnosti učesnika opozicionih skupova, koji se legalno mogu koristiti samo i isključivo u svrhu identifikovanja i gonjenja eventualnih prekršioca zakona, stavljaju na raspolaganje vladajućoj stranci”.

“Neprihvatljivo je da nadležni ne preduzimaju ništa da bi se sumnje u postojanje krivičnih dala proverile, da čak i za očigledna kršenja zakona niko ne odgovara. Na delu je nastojanje da se građani naviknu na to da su zloupotrebe, pritisci i ucene normalni elementi predizborne kampanje”, ocenio je Šabić.

Pozvao je građane da prijave svako kršenje izbornih i drugih zakona, “pokušaje korumpiranja, pritiske i sve druge anomalije” navodeći da će to “jednom morati da posluži kao osnov za utvrđivanje odgovornosti onih koji su ih preduzimali, ali i onih koji iako su bili dužni, na to nisu reagovali”.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x