Rio Tinto: U saradnji sa zainteresovanim stranama sagledavamo mogućnosti iskopavanja litijuma

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
Ilustracija Foto: Srbija vesti

Mogućnosti o iskopavanju litijuma u Srbiji sagledavaju se u saradnji sa zainteresovanim stranama, rečeno je iz kompanije Rio Tinto.

“U saradnji sa svim zainteresovanim stranama, mi nastavljamo da sagledavamo mogućnosti da se ova prilika od svetskog značaja (iskopavanje litijuma) za Srbiju razvije, uz primenu najviših standarda zaštite životne sredine”, naveli su iz Rio tinto za Insajder, upitani o budućnosti projekta iskopavanja litijuma u Srbiji i da li o tome razgovaraju sa predstavnicima institucija u zemlji.

Insajder je podsetio da je krajem novembra prošle godine slovački proizvođač baterija InoBat objavio da je sa vladom Srbije potpisao Deklaraciju o namerama za izgradnju fabrike za proizvodnju električnih baterija.

Kako tvrde, iz kabineta premijerke ne odgovaraju na zahtev da obelodane šta piše u Deklaraciji, baš kao ni iz slovačke kompanije “InoBat”, u koju je “Rio Tinto” investirao 2021.

Sa druge strane, Rio Tinto je negirao da izgradnja fabrike električnih baterija zavisi od iskopavanja litijuma u dolini Jadra.

“Rio Tinto je investirao u InoBat kako bi podržao završetak, odnosno realizaciju istraživačko-razvojnog centra i proizvodnju test linije baterija u Voderadi u Slovačkoj”, navode u odgovoru Insajderu.

Kako navodi Insajder, Rio Tinto se na svetskom nivou suočava sa novim izazovima – od izgubljene radioaktivne kapsule koju su u međuvremenu locirale vlasti u Australiji, preko kazne od 15 miliona dolara koju je američka Komisija za hartije od vrednosti izrekla zbog podmićivanja u koje je umešan konsultant Rio Tinta iz Gvineje, do istrage britanske Kancelarije za ozbiljne prevare.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Tagovi

Povezane vesti:

Претплати се
Обавести о
guest
0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, молимо вас да пошаљете коментар.x