Radosavljević: Razvoj ekonomije, socijalna država i plata od 1.500 evra za 10 godina

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Koalicija “ Boris Tadić - Ajmo ljudi” (arhiva)
Podelite vest

Kandidat za premijera Srbije ispred koalicije “Boris Tadić – ajmo ljudi” Goran Radosavljević izjavio je da je cilj te koalicije, ako pobedi na izborima da, “stvori” ekonomiju koja će biti “motor razvoja”, uvede načela socijalne države i za 10 godina podigne prosečnu platu na 1.500 evra.

Radosavljević je u intervjuu za list “Politika” kazao da je za ekonomiju potrebno ostvariti održivu poljoprivredu i energetsku bezbednost i stimulisati razvoj domaćih preduzeća i preduzetnika.

“Nama suštinski nedostaju domaće privatne investicije da bi privreda mogla da kreira veći broj radnih mesta nego što to sada rade stranci”, rekao je Radosavljević.

Radosavljević je naveo da je za uvođenje socijalne države potrebno reformisati zdravstvo, obrazovanje i socijalni sistem, što bi dovelo do toga da roditelji ne moraju da plaćaju dodatne časove deci, a bile bi uvedene i socijalne penzije.

Govoreći o reformi zdravstva, Radosavljević je rekao da se zalaže za ukidanje obaveznih doprinosa za zdravstvo, a ta sredstva bila bi zamenjena novcem od poreza.

Dodao je da bi jedan od načina da se nadoknade nedostajuća sredstva bila reforma oporezivanja dohotka uvođenjem progresivnog oporezivanja – da oni koji zarađuju više, plaćaju i više poreza.

Radosavljević je naveo da prosečna plata od 1.500 evra, koliko ona iznosi u Evropskoj uniji, može da se ostvari za “desetak” godina kroz razvijanje najmanje pet sektora privrede.

“Nafta i gas, što nemamo, informaciono-komunikacione tehnologije, što još moramo da razvijamo, auto-industrija, gde neke začetke imamo, ali moramo još da radimo na tome, vojna industrija u kojoj obrise toga imamo i treba još dosta ulaganja, kao i farmacija gde imamo iskustvo, ali su potrebna ulaganja”, istakao je on.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x