Radnici u Fijat plastiku nastavili štrajk i najavili tužbe protiv poslodavca

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: GoogleMaps StreetView printscreen
Podelite vest

Radnici fabrike “Fijat plastik” koji nisu primili bonus zbog učešća u štrajku podneće tužbe protiv poslodavca i menadžmeta “Fijata” za diskriminaciju i naknadu štete, rečeno je danas agenciji Beta u Štrajkačkom odboru.

Predsednik Štrajkačkog odbora i lider Samostalnog sindikata fabrike Zoran Miljković rekao je da radnicima koji štrajkuju poslodavac nije isplatio bonus od 25.000 dinara i zbog toga će u prvoj polovini februara svaki od radnika podneti po dve tužbe.

Miljković je rekao da su radnici “Fijat plastika” nastavili štrajk i u 2022. godini, po povratku sa plaćenog odsustva i zimskog odmora i da u njemu učestvuje 90 posto od ukupno oko 70 zaposlenih.

On je objasnio da radnici “Fijat plastika” štrajkuju onim danima kada sestrinska kompanija “Fijat Krajsler automobili” za koju se proizvode branici, ima punu proizvodnju u dve smene.

“Štrajk smo nastavili danas budući da u ‘Fijat Krajsler automobili Srbija’ juče i prekjuče nije bilo pune proizvodnje, jer imamo saznanja da je bila otkazana po jedna smena, zbog nedostatka delova”, rekao je Miljković.

Prema njegovim rečima, zahtevi štrajkača su ostali isti, da se iznos regresa vrati na nivo iz 2020. godine, da za plaćeno odsustvo naknada bude 65 umesto 60 odsto kao i da se u fabriku vrate mašine koje su izmeštene za vreme štrajka.

Naveo je da od poslodavca zahtevaju da na posao vrati grupu radnika koji su zbog izmeštanja mašina poslati na prinudni odmor, a medju njima su i članovi Štrajkačkog odbora.

Zaposleni u fabrici “Fijat plastik” počeli su štrajk krajem februara 2021. godine.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x