Pronalaženje najboljeg idejnog rešenja za budući muzej Nikole Tesle

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

foto: Vlada Republike Srbije
Podelite vest

Pomoćnica ministra kulture i informisanja za kulturno nasleđe i digitalizaciju u Vladi Republike Srbije Danijela Vanušić otvorila je onlajn konferenciju „Istinski muzej genija“. Vanišić je tom prilikom istakla da će preseljenjem Muzeja Nikole Tesle u zgradu stare Termoelektrane „Snaga i svetlost“ biti obuhvaćeno i prožeto više aspekata zaštite kulturnog nasleđa.

Zbog dragocenih istorijskih i arhitektonskih vrednosti objekta nekadašnje termoelektrane kao spomenika industrijskog nasleđa, rekonstrukciji će se pristupiti kao sveobuhvatnom planu revitalizacije industrijskih vrednosti objekta, kreiranju savremene muzejske postavke i njihovom simboličnom prožimanju sa likom i delom Nikole Tesle, rekla je ona.

Prema njenim rečima, početak modernizacije i ulazak u savremeno doba u čitavoj Evropi označen je početkom industrijalizacije i zbog toga se industrijsko nasleđe predstavlja kao bitan element zajedničkog evropskog identiteta koje se u osnovi ne može zamisliti bez Teslinih izuma.

Pomoćnica ministra je objasnila da je, imajući u vidu da je, u vreme kada je podignuta, termoelektrana snabdevala čitav Beograd električnom energijom, odluka da se ovaj objekat industrijskog nasleđa revitalizuje i oživi kao novi savremeni muzej Nikole Tesle bila logičan izbor.

Vanušić je ukazala na to da i danas magija električne energije impresionira svet, naročito kada se pomene ime ovog čuvenog naučnika, koji je svojim impozantnim eksperimentima doslovno otputovao u budućnost.

Transformacija termoelektrane i otvaranje Istinskog muzeja genija, kako je istaknuto u nazivu konferencije, ima za cilj da učesnici razmene iskustva, postave pitanja i kroz živu stručnu diskusiju daju neke od odgovora i preporuka vezanih za revitalizaciju industrijskog nasleđa, preseljenje i novo brendiranje muzeja, istakla je ona, dodavši da Ministarstvo pažljivo prati tok ovog procesa i aktivno učestvuje u njegovoj realizaciji.

Prema njenim rečima, Ministarstvo je preko Razvojne banke Saveta Evrope obezbedilo sredstva bespovratne pomoći radi pripreme i izrade neophodne tehničke dokumentacije rekonstrukcije. Kako je objasnila, dodatna budžetska sredstva namenjena organizovanju javnog konkursa za arhitektonsko idejno rešenje biće obezbeđena kroz redovan program rada Muzeja.

Pomoćnica ministra je rekla da će naredna godina biti u znaku pripreme, promišljanja i nalaženja najboljeg idejnog rešenja za budući Muzej Nikole Tesle.

Nadam se da će zaključci, saveti i ideje sa ove konferencije značajno doprineti našim budućim naporima da u Beogradu uskoro imamo Muzej Nikole Tesle – Istinski muzej genija, zaključila je Vanušić.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x