Preobraženje: Hristova božanska priroda postala vidljiva, noći od danas hladnije

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Screenshot/Youtube
Podelite vest

Srpska pravoslavna crkva i vernici  19. avgusta slave Preobraženje,  trenutak kada se prvi put Hristova božanska priroda učinila vidljivom.  Slavi se kao jedan od najvažnijih crkvenih praznika, a po narodnom verovanju danas  se celokupna priroda preobražava, noći postaju hladne i najavljuje se dolazak jeseni.

Na Preobraženje, koji je posni praznik, u crkvi se osvećuje grožđe i deli narodu u znak zahvalnosti Bogu na plodovima za ishranu. U krajevima gde nema grožđa, osvećuje se drugo voće, kao na primer jabuke.

Praznik je posvećen sećanju na događaj Hristovog preobraženja na gori Tavor kada on najavljuje svoje potonje stradanje i slavu.

Na ikonama Preobraženja, koje se nalaze na svakom ikonostasu pravoslavnih hramova, slika se Gospod Isus Hristos na Gori okružen svetlošću, sa Ilijom, Mojsijem i trojicom apostola koji uplašeni leže na zemlji.

Zapadna crkva unela ga je u svoj kalendar tek 1457. godine, i to u slavu pobede hrišćanske vojske nad Turcima kod Beograda.

Narodna verovanja

U narodu postoji verovanje da se o ovom prazniku celokupna priroda preobražava, da od danas noći postaju hladne kao i da današnji dan najavljuje skori dolazak jeseni.

Kako se veruje, od danas se nikako ne treba više kupati u otvorenim vodama, rekama i moru.

Na Preobraženje nikako ne valja ni preko dana spavati, jer ko tog dana odspava, preobraziće se, pa će cele godine biti dremljiv i krmeljiv.

Nije dobro ni da neko tog dana plače, niti valja da ljudi ceo dan provedu u kafani – da im ne pređe u naviku i ne postanu zgubidani i raspikuće.

Ali ono što danas obavezno treba učiniti jeste da prvi put probate grožđe!

Neke porodice Preobraženje slave  kao krsnu slavu.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x