Poziv Unesku da preporuči eksperte konsultante za konzervaciju Miroslavljevog jevanđelja

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: YouTube Kurir video printscreen
Podelite vest

Ministarstvo kulture i informisanja uputilo je pismo Unesku u kom je tu međunarodnu organizaciju pozvalo da preporuči eksperte iz oblasti zaštite stare i retke rukopisne knjige koji bi se kao konsultanti priključili radu stručnjaka iz Srbije po pitanju mogućih konzervatorskih intervencija na Miroslavljevom jevanđelju.

Iz ministarstva su naveli da su se obratili Unesku posle izveštaja Ekspertske radne grupe za utvrđivanje sveukupnog stanja rukopisa, koja je ocenila da je potrebno razmotriti razvezivanje kodeksa imajući u vidu činjenicu da je prilikom poslednje konzervacije rukopisa 1998. godine došlo do greške u povezivanju prvog dvolista prvog tabaka.

“Budući da se to razlikuje od ranije iznetog mišljenja konzervatorske grupe koja smatra da neophodni set konzervatorskih intervencija podrazumeva i određeni stepen rizika za pergamentne listove, Ministarstvo se obratilo Unesku molbom da preporuči priznate međunarodne stručnjake sa kojima bi domaći konzervatori mogli da se konsultuju u pogledu daljih koraka za fizičku zaštitu knjige”, stoji u saopštenju.

Dodaje se da je trenutno u toku druga faza realizacije projekta digitalizacije Miroslavljevog jevanđelja koja podrazumeva zaštitu digitalnih snimaka najstarijeg sačuvanog srpskog ćiriličnog rukopisa od zloupotreba na internetu i načina na koji će biti regulisana njihova dostupnost.

“Snimci će biti javno dostupni nakon obezbeđivanja softverske zaštite, sačinjavanja propratnih tekstova za snimke, prilagođavanja rezolucije i veličine snimaka formatu pogodnom za objavljivanje i pravljenja dela sajtova posvećenih isključivo materijalu Miroslavljevog jevanđelja na sajtovima”, piše u saopštenju.

Iz Ministarstva kulture i informisanja su naveli i da će o projektu digitalizacije spomenika srpske pismenosti od izuzetnog značaja javnost biti detaljnije upoznata na izložbi koja će biti otvorena krajem godine u Galeriji nauke i tehnike SANU.

Miroslavljevo jevanđelje proglašeno je 1979. godine za kulturno dobro od izuzetnog značaja, a u junu 2005. godine je upisano i na listu Unesko – Pamćenje sveta.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x