Posmatrači Crte zabeležili nekoliko slučajeva nasilja na biračkim mestima, CESID ugroženu tajnost glasanja

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Annabel_P Pixabay.com
Podelite vest

Centar za sigurne izbore i demokratiju (CESID) saopštila je da su njihovi posmatrači danas u periodu od 10 do 13 časova, uočili na 11 biračkih mesta ugrožavanje tajnosti glasanja, odnosno fotografisanje listića i procesa glasanja.

U saopštenju na sajtu CESID-a, piše da je paralelna evidencija birača primećena u Novom Sadu (biračko mesto (bm) 11), Kovinu (bm 22), Zemunu (bm 38), Staroj Pazovi (bm 14) i Apatinu (bm 28).

CESID-ovi posmatrači primetili su i ubacivanje listića u pogrešne kutije na 40 biračkih mesta i porodično glasanje na 16 mesta.

Na šest biračkih mesta primećene su i razne proceduralne greške, poput nenanošenja spreja, neproveravanja identifikacionih dokumenata i nepoštovanja redosleda radnji.

Sprečavanje birača da glasa, kako je naveo CESID, greškom biračkog odbora primećeno je na jednom biračkom mestu

Na nekoliko biračkih mesta, posmatrači su primetili i manje incidente, verbalne sukobe i kraće prekide glasanja, saopštio je CESID.

——————————————————————————————————————————————————————————————

Posmatrači misije Crta u prvom delu izbornog dana zabeležili su nekoliko slučajeva fizičkog i verbalnog nasilja na biračkim mestima i u njihovoj okolini.

“Već u prvom delu izbornog dana posmatrači Crte su širom Srbije zabeležili više slučajeva fizičkog i verbalnog nasilja na biračkim mestima i u njihovoj okolini, a obavešteni smo i o nizu drugih nasilnih incidenta”, naveli su iz Crte u saopštenju.

Pozvali su učesnike na izborima, članove biračkih odbora i sve gradjane da ne dozvole atmosfera nasilja i straha bude glavno obeležje izbornog dana i da biračima ne bude uskraćEno pravo da slobodno izraze volju.

———————————————————————————————————————————————————

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x