Popović: U prošloj godini sudovi izrekli 2.351 osuđujuću presudu zbog nasilja u porodici

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Ilustracija, Foto: Pixabay/ninocare
Podelite vest

Ministarka pravde Maja Popović izjavila je da su primenom novih odredaba u krivičnom zakonu u cilju sprečavanja i sankcionisanja nasilja u porodici, tokom prošle godine sudovi u Srbiji izrekli 850 osuđujućih presuda zbog polnog uznemiravanja, zbog čega je izrečeno i 47 kazni zatvora.

Popović je na konferenciji “Osnažene menjamo naše zajednice” u palati Srbija rekla i da su u 2021. godini zbog nasilja u porodici sudovi izrekli 2.351 osuđujuću presudu, u kojima je dosuđeno i 1.027 kazna zatvorom.

“Odgovor države na nasilje nad ženama je nedvosmislen”, rekla je Popović koja je i predsednica Saveza za suzbijanje nasilja u porodici.

Ministrka je podsetila da je Srbija među prvima potpisala Istanbulsku konvenciju o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama, i da je ona stupila na snagu 1. avgusta 2014.

Popović je navela i da je od tada u krivični zakonik uključen veliki broj preporuka Saveta Evrope za sprečavanje nasilja u porodici, i da su uvedena četiri nova krivična dela: proganjanje, polno uznemiravanje, prinudno zaključenje braka i sakaćenje ženskog polnog organa.

Ministarka je dodala da je po novim odredbama krivičnog zakona u prošloj godini izrečeno i 115 osuđujućih presuda zbog proganjanja, od čega 40 zatvorskih kazni.

U istom tom periodu od sudova je bilo zatraženo produženje hitnih mera zbog nasilja u porodici u 85.000 predmeta, od čega su, kako je navela Popović, u 83.320 sudovi izrekli produženje hitnih mera.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x