Počele blokade puteva u organizaciji ekoloških udruženja

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Srbija Vesti
Podelite vest

Oko 200 građana Požege i Kosjerića okupljeno je na blokadi puta Požega – Kosjerić u mestu Pesak, koja je počela u 13.00 sati i koja protiče uz muziku koja se emituje sa zvučnika.
Predstavnik Udruženja “Zaštitimo Dobrinje i okolinu” Dragan Simović rekao je agenciji Beta da je poruka sa blokade “Znamo da ne damo”.

Blokadu je podržalo i Udruženje građana “Inicijativa za Požegu”, koji su poručili da podržavaju proteste protiv otvaranja rudnika u dolini Jadra i iskopavanja litijuma u mestu Dobrinje kod Požege.

Oni ističu da su deset požeških sela i dva kosjerićka ugroženi projektom iskopavanja litijuma u Dobrinjskom basenu i da to ugrožava živote, ne samo ljudi iz tog kraja.

Prisutni su i predstavnici ekološke organizacije iz Jagodine.

Okupljeni građani kažu da su “ogorčeni” izjavom predsednika Srbije od pre nekoliko dana da se projekat Jadar neće obustaviti i dodaju da neće odustati od protesta sve dok taj projekat ne bude povučen.

Okupljeni građani nose veliki transparent na kome piše “Narod Rudnika neće istraživanja”.

Građani su blokirali put kod Požege na poziv ekoloških organizacija “Zaštitimo Dobrinje i okolinu” i “Za čist Kosjerić”.

Na blokadi nije primećeno prisustvo uniformisane policije, a učesnici najavljuju da će saobraćaj ka Kosjeriću, Požegi i Valjevu biti obustavljen do 16.00 sati.

_________________________

Na blokadi magistralnog puta u Preljini kod Čačka došlo je do incidenta kada je jedan vozač pokušao da probije blokadu i tom prilikom oborio jednu od učesnica blokade J.S. koja je tom prilikom povređena.

Na poziv drugih učesnika blokade došla je hitna pomoć iz Čačka koja je zbrinula povređenu ženu i konstatovala lakše telesne povrede.

Očevici su agenciji Beta rekli da je vozač na silu pokušao da probije blokadu.

Blokada u Preljini počela je u 13.00 sati i dok se nije dogodio incident proticala je mirno, a okupljeni građani su sporadično propuštali vozila, sa obrazloženjem da se “nisu okupili da bi maltretirali ljude”.

Iako se saobraćaj odvija kroz varošicu Preljine, na mestu blokade stvorene su velike kolone automobila iz pravca Užica i Čačka ka Beogradu.

_________________________

Na centralnoj raskrsnici u Novom Sadu kod Futoške pijace građani koji učestvuju u ekološkom protestu blokirali su saobraćaj oko 13 časova, kako je bilo i najavljeno.

Nakon jednočasovne blokade demonstranti su krenili u protestnu šetnju blokirajući celu Jevrejsku ulicu.

Kako javlja reporter agencije Beta, nije vidljivo prisustvo policije u blizini blokade.

Jedan taksista pokušao je da prođe kroz blokadu, ali mu okupljeni demonstranti to nisu dozvolili, te se on nakon kraće rasprave okrenuo i otišao.

Ranije su najavili da će se ići do Temerinske pijace, donosno do raskrsnice Partizanske i Temerinske ulice.

Novosadski aktivista Miran Pogačar poručio je pre protestne šetnje da zahtevi demonstranata ostaju isti, te da će biti još protesta do ustavnog referenduma koji je zakazan za 16. januar, kao i različitih akcija.

“A ukoliko se zahtevi ne ispune, sledi radikalizacija protesta”, kazao je Pogačar.

Ekološki aktivisti koji su protiv eksploatacije litijuma za danas su na više lokacija u Srbiji najavili tročasovne blokada puteva.

_________________________

Na blokadi puta Požega – Kosjerić u mestu Pesak, koja je počela u 13.00 sati učestvuje više desetina građana koji nose veliki transparent na kome piše “Narod Rudnika neće istraživanja”.

Blokirane su magistralne saobraćajnice ka Požegi, Kosjeriću i Valjevu.

Građani su blokirali put kod Požege na poziv ekoloških organizacija “Zaštitimo Dobrinje i okolinu” i “Za čist Kosjerić”.

Te ekološke organizacije pozvale su građane na blokadu sa sloganima “Blokada za život! Naša zemlja i naši životi nisu na prodaju” i “Rio Tinto dalje nećeš moći”.

_________________________

Na blokadi Ibarske magistrale u Preljini kod Čačka koja je počela u 13.00 sati prisutno je oko 100 građana iz Čačka, Gornjeg Milanovca i okoline koji su došli na poziv ekoloških organizacija koje zahtevaju da se zaustavi projekat “Jadar” i raskine ugovor sa kompanijom Rio Tinto.

Okupljeni građani su poručili da ne žele rudnike litijuma u Srbiji.

Na blokadi u Preljini nije uočeno prisustvo uniformisane policije, ali policija u civilu je legitimisala više učesnika protesta.

Neki učesnici blokade kažu da ih je policija u civilu legitimisala nekoliko stotina metara pre nego što su došli na mesto protesta.

Legitimisani građani su rekli agenciji Beta da je to “novi pokušaj policije da ih zastraši, ali da neće odustati od borbe protiv iskopavanja litijuma i drugih metala u njihovim njivama”.

Okupljeni građani nose zastave Srbije i parole “Ne damo dedovinu”, “Rio Tinto marš iz Srbije”, “Povucite ga”.

U roku od pola sata na magistralnom putu u Preljini stvorene su velike kolone automobila iz pravca Užica, Čačka, Kraljeva i Beograda.

_________________________

U organizaciji ekoloških udruženja u 13.00 sati počeli su protesti sa blokadama puteva u više mesta u Srbiji.

Kako prenosi portal Nova.rs blokiran je put u Pesku, prema Požegi, Kosjeriću i Valjevu, blokiran je put i u Preljini kod Čačka, valjevski put kao i saobraćajnice u Novom Sadu.
Blokada je u Novom Sadu počela na uglu Futoške ulice i Bulevara oslobođenja, a planirana je i protestna šetnja prema centru grada.

Organizatori protesta su najavili da će blokade saobraćajnica trajati tri sata.

Protesti su organizovani sa zahtevom da se “ukine projekat Jadar”, odnosno da Vlada Srbije povuče plan posebne namene rudnika Jadar.

Najavljeno je da će biti blokiran i put Gornje Nedeljice – Brezjak, novi most na Savi kod Šapca, kružni tok kod Vrnjaca i saobraćajnica u Vrbasu kod Vitala.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x