Otvaranje manifestacije vizuelnih umetnosti Memorijal Nadežede Petrović 1. oktobra u Čačku

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: NV
Podelite vest

Umetnička galerija “Nadežda Petrović” u Čačku najavila je da će 31. bijenalna manifestacija vizuelnih umetnosti “Memorijal Nadežde Petrović” biti otvorena 1. oktobra.

Ovogodišnji Memorijal u zajedničkoj selekciji beogradskog pozorišnog reditelja Bojana Đorđeva i beogradskog likovnog umetnika Siniše Ilića biće se pod sloganom “Gestovi, znakovi života”.

Po rečima selektora, 31. “Memorijal Nadežde Petrović” postavlja pitanje “kakav je to umetnički gest koji skreće pažnju na složenost tema, a u isto vreme demonstrira društvenu i političku kritiku, humor i vitalnost”.

“Takav gest prisutan u umetnosti prepoznajemo i na slici Nadežde Petrović ‘More’, nastaloj oko 1910. godine (nalazi se u zbirci čačanske Umetničke galerije), koja izražava snagu morskog talasa, mesto impulsa i umetničkog nerva, traga performativnog čina”, naveli su selektori Memorijala u saopštenju.

Na ovogodišnjem Memorijalu će nastupiti izvedbena skupina “BADco.” i 18 umetnika iz zemlje i inostranstva – Vesna Vesić, Borjan Grujić, Tina Gverović, Bogdan Đukanović, Uroš Zvizdić, Ben Kain, Nadežda Kirćanski, Neda Kovinić, Siniša Labrović, Stefan Lukić.

Učestvovaće i Ola Maćevska, Jelena Milićević, Ana Miljanić, Anastasija Pavić, Katarina Popović, Marko Tirnanić, Vlatka Horvat, Ivan Kožarić i učenici tri čačanske srednje škole, Gimnazije, Umetničke i Tehničke, sa zajedničkim radom koji bude nastao u radionici koju će voditi umetnik Ben Kain.

“Memorijal Nadežde Petrović” organizuje se u Čačku od 1960. godine, u znak sećanja na slavnu srpsku slikarku Nadeždu Petrović koja je je rođena u tom gradu 1873. godine, a preminula 1915. kao dobrovoljna bolničarka u Valjevu u Prvom svetskom ratu.

Memorijal organizuje Umetnička galerija u Čačku, koja u svojoj zbirci ima i 12 slika Nadežde Petrović.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x