Ovo nije prvi put da se spomen obeležje stradalim Srbima u Hoči nalazi na meti bezumnika, a u februaru ove godine oskrnavljen je i spomenik srpskim žrtvama u Goraždevcu.

Oskrnavljen spomenik u Velikoj Hoči posvećen ubijenim Srbima

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

foto: Vlada Republike Srbije
Podelite vest

Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije saopštila je da je u toku jučerašnjeg dana u Velikoj Hoči oskrnavljen spomenik posvećen ubijenim i kidnapovanim Srbima sa teritorije opštine Orahovac.

Polomljen je krst na spomeniku stradalima, oboren jarbol sa zastavom i odneta srpska trobojka koja je ovde stajala. Ova znamenja postavljena su u Velikoj Hoči u spomen na 84 nevino stradalih Srba sa teritorije ove opštine tokom 1998. i 1999. godine.

Reč je o nezapamćenom aktu nasilja i bezumlja albanskih ekstremista koji nisu davali mira ni živim Srbima, a sada se iživljavaju i nad njihovim spomenicima i grobovima.

Slučaj je prijavljen Kosovskoj policiji, a posebno zabrinjava činjenica da više od sat vremena njihovi pripadnici nisu našli za shodno da izađu na uviđaj. To dovoljno govori o opstrukciji prištinskih vlasti i nespremnosti da se zločini nad Srbima i njihovim svetinjama adekvatno procesuiraju.

Ovo nije prvi put da se spomen obeležje stradalim Srbima u Hoči nalazi na meti bezumnika, a u februaru ove godine oskrnavljen je i spomenik srpskim žrtvama u Goraždevcu. Ova dešavanja pokazuju jasan i nedvosmislen odnos Prištine i albanskih političara prema Srbima i njihovom stradanju i palim žrtvama.

Ova spomen obeležja morala bi biti mesta najvećeg pijeteta i poštovanja, a ne mesta na kojima će se ekstremisti iživljavati u svom mrziteljskom piru.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju ponovo će pomoći da se ovo mesto najvećeg stradanja naših sunarodnika dostojno obeleži i sanira nastala šteta, ali će zahtevati i od svih instanci, od međunarodnih misija, kao i od zvaničnika EU da se počinioci ovog i sličnih nedela najstrože sankcionišu, navodi se u saopštenju.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x