Opština Čajetina i grad Užice pobednici konkursa „Ekoopština“ u kategoriji „Održivo upravljanje otpadom“ (FOTO)

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: TO Zlatibor
Podelite vest

U sredu 12. oktobra 2022, u ambasadi Francuske u Srbiji organizovana je svečana dodela nagrada prvog konkursa za održive gradove „Ekoopština”, platforme za razmenu između lokalnih samouprava, preduzeća i ustanova u borbi protiv klimatskih promena.

Opština Čajetina i grad Užice pobednici su konkursa u kategoriji „Održivo upravljanje otpadom“.

Konkurs je bio namenjen svim srpskim opštinama i gradovima u 4 kategorije: održivo upravljanje otpadom, održivo upravljanje vodom, energetska efikasnost zgrada i pametni gradovi.

Interesovanje učesnika i partnera, kako francuskih tako i srpskih, za ovo prvo izdanje projekta, bilo je veliko, na konkurs je stiglo 60 prijava iz 35 opština i gradova za 4 navedene kategorije. Srpske škole su predstavile 35 projekata za kategoriju „Zelena škola“, među kojima je bilo i 15 projekata iz škola u kojima se uči francuski jezik.

Ovo veoma značajno priznanje za opštinu Čajetina primila je Vera Blagojević, rukovodilac komunalne službe KJP „Zlatibor“, koja je ovom prilikom rekla:

„Veliko mi je zadovoljstvo da u ime opštine Čajetina primim nagradu za „Eko opštinu“ od Ambasade Republike Francuske u Srbiji. Ovakva nagrada je veliko priznanje za naš dosadašnji rad u ovoj veoma izazovnoj oblasti, ali i obaveza da u vremenima koja dolaze budemo još uspešniji. Veoma sam zahvalna i što ću biti u prilici da razmenim iskustva sa francuskim kolegama u Parizu i upoznam se sa različitim mogućnostima upravljanja građevinskim i drugim vrstama otpada. Mi smo nagradu dobili u kategoriji opštine do 40.000 stanovnika, dok je grad Užice nagradu dobio u kategoriji opštine preko 40.000 stanovnika, to je veoma značajno jer smo zajedno deo Regionalnog sistema Duboko i jako je važno da ravnomerno napredujemo u uvođenju primarne selekcije otpada u svim opštinama regiona.“

Nj.E. Pjer Košar, ambasador Republike Francuske u Srbiji, u svom obraćanju istakao je važnost bavljenja životnom sredinom, ali i radost što vidi da se u Srbiji stvari menjaju na bolje u ovoj oblasti i da je moguće napraviti održiv sistem.

Ceremoniji dodele prisustvovali su predstavnici nagrađenih gradova i opština Užice, Niš, Kragujevac, Novi Sad, Leskovac, Bačka Palanka, Čajetina, direktori škola iz Vranja i Mionice, kao i predstavnici Evropske delegacije i UNDP.

Događaj je otvorio ambasador Francuske u Srbiji, Pjer Košar, a nagrade su uručili partneri projekta (Veolia, Decathlon, Saint-Gobain), SKGO i NALED.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x