Odbačen zahtev za izdavanje lokacijskih uslova za izgradnju sedmospratnice na Vračaru

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Naša mesna zajednica
Podelite vest

Posle skoro četiri meseca je odbačen Zahtev za izdavanje lokacijskih uslova koji je podneo KDS – M doo iz Kraljeva za izgradnju sedmospratnice u Mišarskoj 9 na Vračaru. Sedmospratnica je planirana protivzakonitim urbanističkim projektom koji je u julu ove godine usvojila Komisija za planove Skupštine grada Beograda kojom predsedava glavni urbanista Marko Stojčić. Ovaj urbanistički projekat je po svim osnovama u suprotnosti sa planovima višeg reda, što je još jedan u nizu primera zloupotrebe urbanističkih projekata, saopštili su iz udruženja “Naša mesna zajednica”.

Iz udruženja podsećaju da izgradnja  zgrade u Mišarskoj  broj 9 ugrožava spomenik kulture Kuću Bogdana Gavrilovića u broju 11.

“Kući Bogdana Gavrilovića kao i ostatku Mišarske ulice će biti blokirano dnevno svetlo ukoliko se novoplanirana zgrada od skoro 28 metara sazida na nula metara razmaka od spomenika kulture umesto minimalnih 14 metara. Temelji susednih zgrada će biti potkopani zbog izgradnje podzemne garaže i postoji realna opasnost da se spomenik kulture obruši kao što je to bio slučaj sa Vidovdanskom”, naglašavaju.

Planirana su i 72 nova garažna mesta za potrebe zgrade u Mišarskoj 9 investitora KDS – M doo iz Kraljeva i druge sedmospratnice u Mišarskoj 3 koju gradi firma Aleksandra Kolarova.

“U Mišarskoj ulici je ukinut trotoar kada je postala prva zona usporenog saobraćaja u Beogradu. Iako je ograničenje brzine 10 km/h kretanje pešaka u ulici koja je široka svega 7,5 metara, a dugačka jedva 120 metara je gotovo nemoguće jer već mesecima svakog dana defiluju kamioni sa građevinskim materijalom za gradilište u Mišarskoj 3” upozoravaju iz Naše mesne zajednice.

Ako kroz ovu ulicu bude svakog dana prolazilo preko 70 novih automobila bezbednost pešaka će biti ugrožena. Pored stanara Mišarske biće ugroženi i učenici OŠ Vladislav Ribnikar i Treće beogradske gimnazije koji svakodnevno idu Mišarskom do škole.

“Zbog svega ovoga smo sa stanarima Mišarske pokrenuli peticiju protiv usvajanja urbanističkog projekta i izgradnje ovih sedmospratnica. Peticiju sa preko 1300 potpisa građana smo u julu predali gradonačelniku, predsedniku opštine Vračar i Komisiji za planove. Apelujemo na Privremeni organ Grada Beograda i zahtevamo od Aleksandra Šapića koji njime predsedava da ispuni zahteve naše peticije koju smo mu uputili pre četiri meseca i pokaže političku volju da obustavi dalje uništavanje našeg kulturnog nasleđa dok ga još imamo”, navodi se u saopštenju udruženja građana “Naša mesna zajednica”.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x