Obaveštajni zvaničnici SAD: Pat pozicija u Ukrajini, Putin se sprema za dugi konflikt!

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

foto: Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Podelite vest

Sjedinjene Američke Države (SAD) veruju da se ruski predsednik Vladimir Putin sprema za dugi konflikt u Ukrajini, a ruska pobeda u Donbasu na istoku možda neće okončati rat, izjavila je direktorka američkih Nacionalnih obaveštajnih službi Avril Hejns.

“Procenjujemo da se predsednik Putin sprema za dugi konflikt u Ukraijni tokom kojeg i dalje namerava da postigne ciljeve van Donbasa”, rekla je Hejns tokom jučerašnjeg svedočenja u Senatu, prenosi Glas Amerike (VOA).

Ona je dodala da Putin računa na to da će odlučnost Zapada oslabiti tokom vremena, te da postoji zabrinutost zbog toga kako će se konflikt odvijati narednih meseci.

“Uzimajući u obzir realnost s kojom se Putin suočava, a to je raskorak između njegovih ambicija i trenutnih ruskih konvencionalnih vojnih kapaciteta, to verovatno znači da bi narednih nekoliko meseci mogli da vidimo nepredvidljiviju i potencijalno eskalatornu putanju”, upozorila je Hejns.

Direktor Odbrambene obaveštajne agencije (DIA) Skot Berijer je na tom pretresu rekao da je rat u pat poziciji.

“Rusi ne pobeđuju i Ukrajinci ne pobeđuju, zbog čega smo u određenoj pat poziciji”, ocenio je Berijer.

Dodao je da je do sada u ratu ubijeno “između osam i 10” ruskih generala.

Takođe je ocenio da trenutno, SAD ne veruju da je Putin spreman da upotrebi taktičko nuklearno oružje u Ukrajini.

Hejns je pretodno rekla da obaveštajna zajednica veruje da bi Putin odobrio upotrebu nuklearnog oružja ako bi smatrao da postoji egzistencijalna pretnja po Rusiju.

Ruski predsednik, tokom govora na Dan pobede, u ponedeljak, nije pominjao moguću eskalaciju u Ukrajini uprkos upozorenjima Zapada da bi mogao da naloži nacionalnu mobilizaciju.

Američki obaveštajni zvaničnici su na pretresu o svetskim pretnjama naveli i da bi Kina radije zauzela susedni Tajvan bez vojne akcije, ali da radi na tome da dođe u poziciju gde bi njena vojska mogla da pobedi čak i ako SAD intervenišu.

Kina smatra Tajvan, ostrvo sa demokkratskom vladom, kao svoju “svetu” teritoriju i nikada nije odbacila moguću upotrebu sile da osigura eventualno ujedinjenje, navodi VOA.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x