Novi Sad: Sutra svečano otvaranje Evropske prestonice kulture

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: J.L.
Podelite vest

Novi Sad će sutra i zvanično postati Evropska prestonica kulture za 2022.

Svečanost, koja nosi naziv “Zeniteum”, počinje u 20.22  kod Banovine, jednog od simbola Novog Sada, zgrade koja je sedište Pokajinske vlade.

“Kao što je zenit najviša tačka do koje se može dospeti, tako je i ‘Zeniteum’ predstava, slavlje i kulminacija otvaranja Evropske prestonice kulture u Novom Sadu”, naveli su organizatori.

Organizatori, Fondacija Evropska prestonica kulture, su naveli da je “Zeniteum” najsloženiji produkcioni umetnički projekat koji se poslednjih godina realizuje u Srbiji.

“Biće prikazan kao sekularni obred sa odabranim sadržajima najviše duhovne vrednosti Srbije. Predstavljaće sve svoje gradjane i gradjanke, sa posebnim fokusom na Novosadjane”, objavili su organizatori.

Dodali su da “Zeniteum” potiče i od transnacionalnog umetničkog pokreta zenitizam, umetnika i urednika časopisa Zenit, Ljubomira Micića (1895 – 1971),

On je u svom medjunarodnom časopisu oblikovao modernističku umetnost izmedju dva svetska rata u Beogradu, Zagrebu, Parizu, Berlinu, Milanu i Moskvi.

Autor “Zeniteuma” je evropski reditelj i postgravitacioni umetnik Dragan Živadinov iz Slovenije, centralna tema scenarija je matematika, a centralne ličnosti su Mileva Marić Ajnštajn (1875 – 1948) i Milutin Milanković (1879 – 1958).

U glavnim ulogama naći će se Anita Mančić, koja će odigrati lik Mileve Marić Ajnštajn, dok će Boris Isaković igrati Milutina Milankovića.

Na samom početku predstave svečanog otvaranja na sceni će se predstaviti  poznati umetnički dvojac Synspecies, koji čine Elias Merino i Tadej Droljc, audio-vizuelnim performansom “Crevasse”.

“Ovo delo predstavlja mit o stvaranju u kojem život nastaje iz procepa – procepa egzistencijalnog besmisla kojim svakodnevno zatrpavamo svoju maštu i potrebe, nazivajući to stvarnošću. Pored njih, na sceni će biti i di-džej dvojac Miloš Martinov Lag i Dejan Ilić”, objavili su organizatori.

Tokom sutrašnjeg dana i noći biće organizovan niz manifestacija, koje su ujedno i proslava “srpske” Nove godine.

Nastupiće Josipa Lisac, Damir Urban, Vladimir Ivković, Matija Dedić, Carminho, Chrystabell, Bojana Vunturišević, Andreas Ottensamer, Jimi Tenor, Rudimental DJ, grupe Morcheeba, Nouvelle Vague, Naked, Van Gogh, Killo killo banda, Monohrom, Dobri ljudi, Amajlija, Lost Propeleros iStray Dogg

Najavljeni su i Bilja Krstić i Bistrik orkestar, pop hor Radio, Multietnička atrakcija, Tamara Ristić Kezz, Magic Buzz, Šlagvort, Gipsy Groove, Tam, Srbski pravoslavni pojci, kao i različiti di-džejevi.

Biće organizovan novogodišnji grafički kutak, izložbe “Evrovizion. Crossing Stories And Spaces” i “Vreme i vaseljena”, a biće izvedena i opera za decu “Čardak ni na nebu ni na zemlji”.

Od 2016, kada je Novi Sad proglašen Evropskom prestonicom kulture, obnovljeno je pet kulturnih središta koji čuvaju kulturno istorijsko nasledje Novog Sada s kraja 17. veka.

Sagradjena je mreža kulturnih stanica, kojih sada, po različitim delovima grada, ima osam.

Novi Sad je prvi put u istoriji dobio Koncertnu dvoranu, Dom muzičke i baletske škole.

Usvojena je petogodišnja strategija razvoja kultiure u koju su uključene 33 ustanove kulture.

Projekat Novi Sad – Evropska prestonica kulture osvojio je i nagrade za najbolji evropski “trend brend” kao i nagradu “Melina Merkuri”.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x