Nova.rs: Norveški konsultanti energetike predložili Vladi Srbije da kupi opremu za 50 miliona evra

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Srbija vesti/OSR
Podelite vest

Vlada Srbije sklopila je tajni ugovor sa norveškom kompanijom Ristad enerdži (Rystad energy) o konsultantskim uslugama u oblasti energetskog sektora, a zatim i posebnim zaključkom Vlade koji je potpisala premijerka u tehničkom mandatu Ana Brnabić, odobrila kupovinu opreme u vrednosti od 5,8 milijardi dinara, odnosno gotovo 50 miliona evra, preneo je danas portal Nova.rs.

Ova nabavka je, kao i ugovor, strogo poverljiva i sprovedena je bez javnog tendera pod izgovorom da bi u suprotnom država bila u obavezi da da informacje čije bi otkrivanje štetilo državnom interesu.

Ristad enerdži, čije angažovanje se vodi kao “strogo poverljivo”, napravila je analizu aktuelnog stanja u energetskom sektoru i dala preporuku šta hitno treba uraditi, nabaviti uoči zimske sezone. Ta “hitna preporuka” košta, blizu 50 miliona evra.

U dokumentu se nalazi siže analize norveške konsultantske firme o stanju u energetskom sektoru u Srbiji.

Tako se navodi da je Srbija u periodu od 1. januara do 31. avgusta na uvoz struje potrošila nešto više od 700 miliona evra. Samo u avgustu, kada Srbija inače izvozi struju i na tome zarađuje, struja se uvozila i na to je potrošeno za jedan mesec oko 94 miliona evra.

U analizi se navodi da je struja u Evropi poskupela 13 puta, te je Srbija plaćala visoku cenu zbog toga, ali i nedostatka sopstvene proizvodnje u Elektroprivredi Srbije (EPS). Shodno aktuelnoj situaciji, Ristad enerdži sastavio je listu kritičnih sredstava i usluga za koje se predlažu hitne nabavke.

Na toj listi navedena je 51 stavka, rezervni delovi, otkopavanje uglja, nabavka terenskih vozila, maziva, kablova…Vrednost svih nabavki je 5,8 milijardi dinara, ili oko 50 miliona evra.

Ova nabavka odobrena je Zaključkom Vlade Srbije koji je usvojen 6. septembra. Kao odgovorno lice zaduženo za spovođenje kupovine naveden je v.d. direktora EPS-a Miroslav Tomašević.

U istom zaključku potvrđeno je da će se nabavka obaviti bez tendera i da je na nju stavljena oznaka “strogo poverljivo”.

Ovu odluku Vlada je donela samo pet dana nakon što je prethodno još jednim Zaključkom proglasila tajnim ugovor o angažovanju norveške kompanije za konsultantske usluge.

Dokument pod nazivom “Podrška Republici Srbiji u rešavanju trenutne energetske krize u izradi dugoročne energetske strategije za zemlju” u ime Vlade Srbije potpisao je ministar finansija Siniša Mali.

U njemu se navodi da je ceo posao podeljen u pet faza, takozvanih modula. Prvi, koji je završen, podrazumevao je analizu trenutnog stanja u energetskom sektoru Srbije, kojim su utvrđeni problemi i predloženi načini da se oni reše.

Inače konsultantske usluge Norvežana, Srbija će do 15. novembra platiti 1,55 miliona američkih dolara. I to neće biti sve. Srbija plaća i sve troškove puta i smeštaja, a cena daljeg angažovanja će se tek utvrditi.

U drugoj fazi, kako se navodi u dokumentu, pažnja će biti usmerena na ono što treba preduzeti u sistemu, a ne pojedinačno u preduzećima i institucijama. Analiziraće se proizvodni kapaciteti, kvalitet proizvodnje, gubici u sistemu, tarife, cene, i slično.

Treća faza posebno je interesantna, pre svega zato što će u okviru nje da se uradi procena postojećih sposobnosti, način na koji bi državna preduzeća trebalo da pristupe ovoj promeni i koju bi ulogu trebalo da ima privatni sektor.

U četvrtoj fazi biće utvrđene dugoročene strateške prilike za Srbiju, odnosno perspektive energetskog sektora do 2050. godine, dok peta faza podrazumeva nastavak podrške Vladi Srbije i njenim državnim preduzećima prema potrebi.

Vlada je donela odluku da angažuje konsultanta za rešavanje “energetskih izazova” koji, kako je navedeno, čekaju Srbiju, bez javne nabavke, mimo procedura, pozivajući se na energetsku krizu koja je u Srbiji eskalirala krajem prošle godine nakon kolapsa u EPS-u, a koja je dodatno produbljena zbog rata u Ukrajini.

Ministar Mali je pregovore oko posla sa Risatd enerdži započeo početkom avgusta, kada je u posetu Srbiji došla norveška energetska delegacija, koju su činili predstavnici norveškog Ministarstva nafte i energetike i norveške Direkcije za vodne resurse. Oni su u posetu Srbiji došli na poziv Vlade Srbije.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x