Nova podrška EU od 10 miliona evra za oporavak od posledica COVID-a 19

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Marija Radulović
Podelite vest

Evropska unija je opredelila još deset miliona evra bespovratnih sredstava za oporavak od posledica kovida 19 koja će biti realizovana kroz EU PRO Plus program. Sporazum o dodatnoj pomoći, koja će biti usmerena na podršku lokalnim samoupravama i malim privrednicima da umanje posledice kovida 19, kao i na podršku zdravstvenom sistemu, potpisali su u Beogradu ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović i šef Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji, ambasador Emanuele Žiofre na sastanku Upravnog odbora EU PRO Plus programa.

„Jedan od najznačajnijih aspekata evropskih integracija je ravnomerni regionalni razvoj i mi zajedno sa Evropskom unijom i partnerima iz UNOPS-a poslednjih godina sprovodimo projekte lokalnog razvoja koji doprinose jačanju lokalnih samouprava i daju konkretne rezultate”, rekla je Jadranka Joksimović, ministar za evropske integracije.

„Dodatnih deset miliona evra namenjeni su za unapređenje i jačanje otpornosti i za saniranje posledica pandemije kovida19 na nivou lokalnih samouprava ali i u sektoru malih i srednjih preduzeća, koja su kičma naše privrede,” dodala je Joksimović.

Uz privredu, podrška će biti pružena i ugroženim grupama kako bi se postigao i inkluzivni rast.

„Težimo da uposlimo sve kapacitete i da svako dobije šansu da doprinese ne samo reformama već i ličnom napretku, boljem životnom standardu, a samim tim i lokalnoj zajednici i celoj zemlji. A evropske integracije su pravi instrument za postizanje takvih rezultata”, naglasila je ministar Joksimović i dodala da je suština programa EU PRO Plus da se dopre do svakog građanina bez obzira u kom delu zemlje živi.

„Današnje potpisivanje je jasan znak da Evropska Unija ostaje posvećena podršci Srbiji ne samo u sprečavanju kovida 19, već i u pomoći zemlji u oporavku od posledica. Dodatak od deset miliona evra prvobitnom budžetu Programa od 30 miliona evra je odličan primer agilnosti Evropske komisije i snažnog partnerstva između Delegacije EU i Ministarstva za evropske integracije koji udružuju napore da odgovore na prioritetne potrebe Srbije”, rekao je šef Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji, ambasador Emanuele Žiofre.

„EU kroz EU PRO Plus takođe potvrđuje svoju kontinuiranu podršku lokalnom razvoju u Srbiji, doprinoseći smanjenju razlika među lokalnim samoupravama kroz bolje upravljanje razvojem i podsticanje ekonomskog rasta, kao i jačanje socijalne infrastrukture i socijalne kohezije”, rekao je Žiofre.

Foto: Marija Radulović

Ambasador je takođe istakao i važnost teritorijalnog pristupa razvoju, koji se u EU pokazao kao uspešan u obezbeđivanju ravnomernog razvoja, a koji će u Srbiji biti pilotiran kroz EU PRO Plus program u cilju sveobuhvatnog društveno-ekonomskog razvoja.

Ministar Joksimović i ambasador Žiofre su takođe najavili i tri javna poziva EU PRO Plus programa, ukupne vrednosti 4,5 miliona evra, putem kojih će EU podržati razvoj lokalne infrastrukture, konkurentnosti malih i srednjih preduzeća kao i unapređenje socijalnih usluga u 99 lokalnih samouprava u dva regiona Šumadije i zapadne Srbije i Južne i istočne Srbije.

Oni su pozvali sve partnere sa lokalnog nivoa, lokalne samouprave, organizacije za podršku poslovanju i civilno društvo da prate javne pozive i da sa dobrim i konkretnim projekatima apliciraju za bespovratna sredstva.

Gradovi i opštine mogu da konkurišu na Javni poziv za unapređenje lokalne infrastrukture sa projektima koji će doprineti boljem životu stanovništa kroz unapređenje javnih infrastrukturnih objekata, uključujući i obnovu i izgradnju obrazovnih, zdravstvenih i ustanova socijalne zaštite, sportskih i objekata kulture, unapređenje komunalnih usluga sa posebnom pažnjom usmerenom na ugrožene grupe. Poziv čiji je ukupan budžet 3,4 miliona evra otvoren je do 31. januara 2022. godine.

Takođe, organizacije za podršku poslovanju, kao što su regionalne razvojne agencije, biznis inkubatori, naučno-tehnološki parkovi, klasteri, poslovna udruženja, privredne komore, kao i istraživačke i visokoškolske ustanove mogu da se prijave na javni poziv  usmeren na unapređenje konkurentnosti i održivosti poslovanja malih i srednjih preduzeća i preduzetnika i preduzetnica u Šumadiji, zapadnoj, južnoj i istočnoj Srbiji. Evropska unija je za ovaj poziv, otvoren do 2. februara 2022. godine opredelila 500.000 evra.

Treći poziv namenjen civilnom društvu koji će za cilj imati unapređenje socijalne zaštite na teritoriju koju pokriva EU PRO Plus biće objavljen u januaru 2022. godine.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x