Nišlijka Teodora na koledžu u Americi niže uspehe u tenisu (FOTO)

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Teodora Ristić Foto: privatna arhiva
Podelite vest

Teodora Ristić je pre tri godine otišla iz Niša u Ameriku kao stipendista prestižnog sportskog koledža Gardner Webb University. Tenis trenira od sedme godine, sada ima 22, a pre nedelju dana proglašena je igračem godine američke regionalne Konferencije u konkurenciji više od 50 igrača.

Kada je na terenima Teniske Akademije Živković pre 15 godina prvi put u ruku uhvatila reket i lopticu, verovatno nije ni slutila da će je ta ljubav odvesti preko “bare” u jedan sasvim drugačiji svet.

Teodora kaže da joj se život u Americi dopada, iako je ovde došla potpuno sama sa 19 godina.

Konkurisala je za stipendiju u koledžu koji se zove Gardner Webb University (Sverena Karolina blizu grada Šarlota) nakon što je u Nišu završila Gimnaziju “Svetozar Marković”. Njeni dotadašnji teniski  rezultati visoko su vrednovani tako da je na ovaj sportski univerzitet primljena iz prve.

Stipendija koju dobija pokriva joj osnovne troškove života, ali bez obzira na to, Tea između treninga, učenja i teretana, radi još dva posla. Kaže, ne može da traži od svojih roditelja, a novac joj treba i za neki izlazak, putovanja jednom godišnje dolazak u Niš, garderobu, izlaske.

“Treninzi su minimum 3 sata dnevno šest dana u nedelji. Tri puta nedeljno sam i u teretani, između je i odlazak na predavanja, ali imam vremena za sve.  Radim kao mentor – podrška sam internacionalnim studentima koji tek dođu u koledž, a radim i u kofi šopu u okviru koledža. To mi pruža mogućnost da zaradim neki dolar više za sve što ne pokrivaju troškovi stipendije. Ovde je totalno drugačiji standard od onog u Srbiji, tako da koliko god mi roditelji slali, ovde nije dovoljno, pa ni ne očekujem. Na leto neću moći da dođem u Niš, jer sam našla posao teniskog trenera u Njujorku, tako da nema odmora”, objašnjava mlada teniserka.

Dodaje da se u Americi dobro snašla i da je upoznala mnogo mladih ljudi različitih kultura jer je na ovom američkom koledžu najmanje Amerikanaca. Njihov teniski tim ima devet devojaka, osim nje koja je iz Srbije, ima koleginice iz Brazila, Perua, Južne Afrike.

“Sve su one došle u Ameriku same kao ja i taj osećaj da si prepušten samom sebi nas je zbližio. Zato smo postale i dobar tim. Upoznale smo se dobro, imamo različite kulture i  srećna sam što sam ih upoznala”, ističe Teodora.

A da su zaista dobar tim svedoči i podatak da su timski osvojile 2. mesto u takmičenju teniskih sportskih koledža, što se desilo prvi put od osnivanja Gardner Webb Univerziteta.

Pre nedelju dana Teodora je proglašena igračem godine na regionalnom takmičenju teniserki u konkurenciji oko 50 devojaka.

Tea dodaje i da je američka hrana loša, ali uz osmeh kaže da se nekako snalazi. U blizini koledža se nalazi grad Šarlot u njemu postoji i srpski restoran i pravoslavna crkva.

“Baš sam za Uskrs otišla do naše crkve, tamo je bilo hrane”, dodaje uz osmeh.

Uspesi koje je za ove tri godine postigla otvaraju joj mnoga vrata. Od avgusta će preći na drugi koledž, blizu Atlante. Taj koledž je prestižniji i omogućiće joj da završi četvrtu godinu osnovnih studija  i master studije.

“Novi koledž se zove Mercer Univerzity i nalazi se u Džordžiji. Oni mnogo više putuju na turnire, bolje se rangirani,  daju studentima bolje uslove. Svaka promena nije laka, ali već sam se navikla i mislim da mi period prlagođavanja neće biti dug. Amerika jeste još uvek zemlja mogućnosti i ja želim da to iskoristim na najbolji način”, zaključuje Teodora.

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x