“Niš-ekspres” posle raspusta vraća večernji polazak autobusa ka selima u opštini Gadžin Han

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: J.Ć.
Podelite vest

Stanovnici dvadesetak sela sa područja opštine Gadžin Han dobili su obećanja “Niš-ekspresa” da će po završetku predstojećeg februarskog raspusta, 21. februara, ponovo biti uveden večernji polazak autobusa iz Niša ka tom kraju.

Meštani su proteklih dana apelovali na sve koji mogu da im pomognu oko prevoza jer su 1. februara, nakon ukidanja jedinog večernjeg polaska u 18.35, njihova deca ostala bez mogućnosti da se vrate iz popodnevne smene u školi.
Ogorčeni roditelji za pomoć su se obratili medijima i istakli da žele da se njihova deca školuju, kao i deca u gradu.
Dragana Djordjević iz Donjeg Dušnika, majka dva srednjoškolca, istakla je da deci plaćaju skupe mesečne karte za prevoz, a autobusa nema.
“Za dva djaka mesečno plaćamo za prevoz 16.500 dinara, ali istoga dana kada smo im ovog meseca kupili kartice ‘Niš-ekspres’ je ukinuo večernji polazak. Sada mogu da budu u školi samo prva tri časa i moraju da izadju sa poslednja tri ili četiri časa da bi ‘uhvatili’ poslednji autobus”, istakla je Djordjević.
Ona je kazala da su obavestili razredne starešine i da će deci biti opravdani časovi, ali da to nije rešenje problema.
“Mi želimo da idu u školu, ne želimo da gube časove. Neće moći da budu ocenjeni, doći će u situaciju da polažu razred. Stariji sin je četvrta godina srednje škole, treba da sprema veliku maturu, a kako će da je sprema ukoliko odsustvuje sa časova”, rekla je Djordjević.
Ostali meštani tog sela takodje su apelovali da se nekako stane na put samovolji “Niš-ekspresa”, koji, kako smatraju, maksimalno zloupotrebljava monoplski položaj i papreno naplaćuje mesečne karte, a dnevno ima samo par polazaka iz Niša.
Predsednik opštine Gadžin Han Milisav Filipović rekao je nedavno da postoji mogućnost da opština sama reši problem javnog prevoza na svojoj teritoriji, ali da će meštani morati da se strpe još mesec ili mesec i po dana.
“Dobili smo od Ministarstva za brigu o selu novac za kupovinu minibusa i to vozilo treba da stigne za mesec ili mesec i po dana. Uključićemo u prevoz i dva minibusa koja već posedujemo. Drugog rešenja nemamo”, kazao je Filipović.
On je istakao da je opština više puta do sada pokušala da sa “Niš-eskpresom” postigne dogovor oko prevoza i uvodjenja većeg broja autobuskih polazaka, ali da su svi ti pokušaji propali.
“Oni traže da im za održavanje većeg broja linija plaćamo subvencije koje na godišnjem nivou iznose 35 miliona dinara, a mi taj novac nemamo. To je skoro 10 odsto ukupnog opštinskog budžeta”, naglasio je Filipović.
Prema njegovim rečima, kada tri opštinska minibusa krenu da prevoze putnike, učenici će imati besplatan prevoz, a biće i posebnih kategorija putnika koji će plaćati minimalnu cenu karte.
“Niš-ekspres” se za sada nije zvanično oglasio povodom vraćanja polaska, ali se posredstvom telefona za informacije dobija to obaveštenje.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x