Etno turizam na Malom Jastrepcu

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Podelite vest

Sela na Malom Jastrepcu imaju šansu da razviju etno turizam, okruženi su prirodnim lepotama, Niš je na samo 25 kilometara, ovaj kraj čuva bogatu istoriju a domaćini su vični u spremaju divnih domaćih jela… sve ovo dovoljno je za početak dobre turističke ponude.

KRAJKOVAC: Vidi Srbiju

Voćarstvo, pčelarstvo i stočarstvo ovo su bile osnovne grane kojima su meštani ovih sela nekada prehranjivali porodice. Sve ono što je bio dominantan izvor prihoda nekada, danas može da bude dodatni biznis.

Domaćinstva u selima podno Malog Jastrepca masovno renoviraju svoje stare kuće i spremaju smeštaj za domaće goste kojih je svake godine sve više. Interesovanje za seoski turizam je u porastu i takva statistika ovim meštanima ide na ruku.

Etno turizam uzima maha u ovom delu Srbije zahvaljujući i mnogim niškim privrednicima koji daju svoj doprinos, sa druge strane meštani ovih sela raspoloženi su da uđu u trku i privole turiste da dođu i odmor provedu baš kod njih. Na ovu temu priča se i na nacionalnim medijima koji podržavaju priču koja se rađa.

Pored svih lepota, ipak najveću pažnju privlači Krajkovačko jezero, koje je veštačka akumulacija nastala 1986. godine izgradnjom brane na Krajkovačkoj reci. Veliki broj Nišlija i meštana Merošine i okolnih naselja spas od letnjih vrućina nađu baš na obalama ovog prelepog jezera.

KRAJKOVAČKO JEZERO: Vidi Srbiju

“Krajkovac je neotkriveni biser turizma i to želimo da okrenemo u našu korist. Sela Krajkovac, Padina i Kovanluk imaju dobru priliku da se kao nova interesantna ponuda pojave na turističkoj mapi jugoistočne Srbije. Porodice i domaćini iz ovih krajeva mogu na ovaj način lako da pokažu kakvi zaista jesu – vredni i druželjubivi uvek spremni da valjano dočekaju goste”, kaže Oliver Paunović, producent koji je upravo završio renoviranje stare porodične kuće i u postupku je kategorizacije smeštaja.

OLIVER PAUNOVIĆ, producent

Mnogo ljudi mi je reklo da bi otišli negde na selo ali nemaju svoje i ne znaju gde bi otišli, dodaje Paunović.

“Čuli su da u našim selima ima dobrog sira i domaćih proizvoda pa su raspoloženi da dođu i uživaju u lepotama etno turizma. Svi žele da se sklone od gužve i ovo je upravo to što nam svima treba”.

Mnogi od njih uskoro očekuju prve goste, nadaju se ovo je veliki početak za razvoj seoskog turizma na prostoru koji ima toliko toga da ponudi.

“Tu je manastrir iz XIV veka Sveti Jovan, Krajkovačko jezero, Oblačinsko jezero, Jasenove vode i još mnogo toga što može da bude interesantno turistima iz cele zemlje. Imamo u selu učene ljude koji priče iz ovog kraja čuvaju od zaborava, sve to nalazi se na sajtu krajkovac.rs, koji će uskoro dobiti novi moderniji izgled”, kaže Paunović.

KRAJKOVAC: Vidi Srbiju

Zbog pandemije korona virusa mnogi su ostali u Srbiji, a većina nas želi da ode na neko mesto gde nama puno ljudi, upravo ovaj lokalitet jeste nešto što ispunjava prvi uslov a to je da nema gužve i nepotrebne vreve.

Na našem portalu ima tekstova o znamenitostima ovog kraja a mi izdvajamo priču o renovinarnom manastiru Sveti Jovan koji je 2007. godine obnovljen iz temelja. Temelj je osvetio tadašnji vladika niški, a današnji patrijarh srpski Irinej.

Druga jednako zanimljiva priča jeste o Tatkovoj zemunici, gde se radi o lokalitetu koji je proglašen za predeo izuzetnih odlika i nalazi se na području planine Mali Jastrebac, opština Merošina.

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
1 Коментар
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Gordana
Gordana
2 years ago

Poštovani, zaintersesovani smo za smeštaj u Krajkovcu u prvoj polovini avgusta. Molim Vas da nam pošaljete linkove ili brojeve telefona domaćina koji izdaju smeštaj u blizini krajkovačkog jezera?

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x