Neformalno obrazovanje za povratnike i lokalno stanovništvo na teritoriji Srbije

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Anđela Marković
Podelite vest

Jedna od mera podrške ekonomskog jačanja povratnika i lokalnog stanovništva, koje finansira Vlada Savezne Republike Nemačke su programi obuka za građanstvo iz neformalnog obrazovanja i stručnog osposobljavanja u različitim zanimanjima.

U proteklom periodu je 110 polaznika sa teritorije cele Srbije, od kojih 51 povratnika iz inostranstva po bilo kom osnovu, besplatno unapredilo svoje kvalifikacije za domaće tržište rada.

Stolar, Nozi Pazar
Foto: Anđela Marković

Obuke je, u okviru programa Nemačke razvojne saradnje „Migracije za razvoj“ koji u Srbiji sprovodi GIZ, realizovao  Zanatsko obrazovni centar “Adžija” u saradnji sa Nemačkim informativnim centrom za migracije, stručno obrazovanje i karijeru (DIMAK).

Obuke su se realizovale u 4 različite oblasti – IT, administraciji, nezi lepote i zanatima, iz preko 30 različitih zanimanja. Kursevi iz oblasti IT i administracije su bili održavani onlajn, pružajući mogućnost polaznicima iz cele Srbije da iz svojih domova prisustvuju nastavi, što se pokazalo kao odličan modalitet za vreme pandemije Kovid-19.

Obuke su završile 63 žene i 47 muškaraca, od kojih su se neki svesno odlučili za deficitarna zanimanja kao što su zavarivanje, upravljanje građevinskim mašinama ili krojač.

Kurs grafičkog dizajna je pobudio jednako interesovanje među oba pola, a najviše učesnika je bilo u Beogradu, Boru, Novom Sadu i Obrenovcu.

Pored podrške u edukaciji i zapošljavanju, program je obezbedio i savetovanje polaznika kurseva, kako o uspešnijem korišćenju ostalih mera podrške za socijalnu i ekonomsku (re)integraciju koje nude nacionalne institucije, međunarodne i nevladine organizacije, tako i o drugim mehanizmima pomoći koje obezbeđuje Nemačka razvojna saradnja, posebno kroz DIMAK.

Promocija zapošljavanja jedan je od strateških ciljeva DIMAK centra i podrazumeva individualno savetovanje i informisanje o mogućnostima stručnog obrazovanja, zapošljavanja i reintegracije, kao i obukama za pripremu radne biografije i prijavljivanje za posao.

Partneri DIMAK-a su Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Nacionalna služba za zapošljavanje i Komesarijat za izbeglice i migracije.

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x