MUP: Premijera filma Dosije Kosovo – Žuta kuća

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: YouTube AgroJug printscreen
Podelite vest

 Film ” Dosije Kosovo – Žuta kuća”, snimljen u saradnji RTS-a i Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) prikazan je premijerno  u Palati Srbija.

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić je kazao da je negovanje kulture sećanja i tradicije “preduslov za opstanak i budućnost Srbije”, saopštio je MUP.

“Ako nešto ne smemo da zaboravimo, to je stradanje srpskog naroda”, rekao je on uoči projekcije filma, premijerno prikazanog u okviru obeležavanja 24 godine od početka NATO bombardovanja Srbije.

Ocenio  je da se bez sećanja na prošlost i znanja istorije, ne može razumeti ni sadašnjost, te dodao da je zato film “Žuta kuća”, još jedan način da se “glasno podseti na strahote i užase”.

Autorka filma Sladjana Zarić zahvalila se svima koji su učestvovali u ovom projektu, i dodala da najveću zahvalnost duguje porodicama nestalih Srba.

Prema ranijim navodima autorke, film se zasniva se na izveštaju Dika Martija, koji je usvojen na Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, prema kojem su pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova učestvovali u transportima zarobljenih Srba i drugih nealbanaca sa Kosova na teritoriju Albanije.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x