MUP: Krivične prijave protiv 12 osumnjičenih za koruptivne radnje u vojvođanskim školama

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: ilustracija, MUP Republike Srbije
Podelite vest

Pripadnici Odeljenja za borbu protiv korupcije su, u saradnji sa Vojnom policijom a po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu, uhapsili i podneli krivičnu prijavu protiv 12 osoba zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili više koruptivnih krivičnih dela, saopšteno je danas.

U saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) se navodi da su zbog zloupotrebe položaja odgovornog lica uhapšeni i zadržani M. D. (49) odgovorno lice privrednog društva “DSM Stil” iz Sremske Mitrovice, D. S. (45) osnivač preduzetničke radnje “In Projekt montaža” iz Inđije i Ž. V. (52) iz Sremske Кamenice, odgovorno lice privrednog društva “Braća Vojinović”.

Zbog tog istog krivičnog dela uhapšeni su i zadržani i Z. D. I. (49) iz Hrtkovaca, odgovorno lice preduzetničke radnje “Art color D&V”, A. M. (53) iz Rume, odgovorno lice “MediaКomerc” DOO Voganj, Кragujevčanin I. V. (45) pripadnik Vojske Srbije, kao i Rumljanin I. V. (43) takođe pripadnik Vojske Srbije koji se tereti i za krivično delo zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom.

Uhapšeno je i sprovedeno na saslušanje još petoro osumnjičenih, ogovorno lice jedne gimnazije u Staroj Pazovi (38), odgovorno lice jedne stručne škole u Pećincima (41), odgovorno lice jedne osnovne škole u Pećincima (46), odgovorno lice jedne mesne zajednice na teritoriji Sremske Mitrovice (35) i odgovorno lice jedne osnovne škole u Buđanovcima (44), zbog sumnje da su izvršili zloupotrebu službenog položaja.

“Njih petoro se terete da su od decembra 2021. do maja 2022. godine, u dogovoru sa I. V., u postupcima nabavki radova na tekućem održavanju, adaptaciji, sanaciji i rekonstrukciji delova objekata čija su oni odgovorna lica, protivpravno dali prednost, kao najpovoljnijem ponuđaču preduzeću ‘DSM STIL’ DOO Sremska Mitrovica”, navodi se u saopštenju.

Odgovorno lice ovog preduzeća, M. D. je overavao fiktivne ponude i fakture koje je sačinjavao osumnjičeni I. V. (45) po nalogu svog brata I. V (43) koji je, takođe, i angažovao radnike za izvođenje predmetnih radova, naveo je MUP.

Osumnjičeni D. S. se tereti da je pečatom svoje preduzetničke radnje i svojim potpisom overavao obrasce predmera i predračuna navedenih radova neverodostojne sadržine, uz pomoć kojih su navedene škole konkurisale kod Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice.

Osumnjičenima M. D., D. S., D. I., A. M., I. V., Ž. V. i I. V. određeno je zadržavanje do 48 sati i oni će, uz krivične prijave biti privedeni nadležnom tužilaštvu, dok je petoro osumnjičenih odgovornih lica uhapšeno i odmah sprovedeno kod tužioca na saslušanje.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x