Mihajlović u Кruševcu: Energetska efikasnost pitanje kvalitetnijeg života za sve gradjane

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

(BETAPHOTO/KABINET POTPREDSEDNICE VLADE, KOORDINACIONO TELO ZA RODNU RAVNOPRAVNOST/ZORAN PETROVIC/DS)
Podelite vest

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je u Кruševcu, gde je obišla radove na rekonstrukciji vrtića i pet osnovnih škola, da će posle završetka projekta unapredjenja energetske efikasnosti emisija ugljen-dioksida biti niža za više od 70 odsto godišnje, a godišnja ušteda 1,4 miliona dinara.

Projekat je u vrednosti 1,8 miliona evra.

“Кada radovi budu završeni, krajem marta, ušteda na godišnjem nivou biće oko 1,4 miliona dinara, u odnosu na dva miliona koliko je grad plaćao do sada. Ovaj projekat nije samo pitanje smanjenja potrošnje, nego kvalitetnijeg načina života za sve gradjane. Unapredjenje energetske efikasnosti i u javnim objektima, ustanovama i u domaćinstvima je nacionalni cilj i prioritet”, kazala je ministarka, saopštio je njen kabinet.

Istakla je da je u budžetu obezbedjeno dovoljno novca da svako domaćinstvo u Srbiji može da se prijavi za subvenciju i zameni prozore, vrata, kotlove, postavi solarne panele, čime će ne samo smanjiti potrošnju toplotne i električne energije i dobiti znatno niže račune, već će se i smanjiti emisija štetnih gasova.

Ona je najavila da će u narednih dvadesetak dana biti raspisan još jedan javni poziv za dodelu subvencija za postavljanje solarnih panela i da je cilj da svako domaćinstvo u Srbiji dobije mogućnost da učestvuje u projektima unapredjenja energetske efikasnosti.

“Danas trošimo četiri puta više energije nego ijedna zemlja u okruženju i nema razloga da rasipamo energiju. Obezbedili smo 250 miliona evra u budžetu za unapredjenje energetske efikasnosti, do sada se na novi poziv javilo 140 lokalnih samouprava”, kazala je Mihajlović.

Dodala je da je danas posetila porodicu Jakovljević koja je zamenila prozore i vrata i sada joj je račun za toplotnu energiju 30 odsto niži.

Projekat unapredjenja energetske efikasnosti sprovodi se uz podršku Švajcarske, a pored Кruševca, rekonstruišu se škole i vrtići i u Vrbasu, Paraćinu i Užicu.

“Sa zadovoljstvom mogu da kažem da su sve lokalne samouprave u Rasinskom upravnom okrugu učestvovale u prvom projektu prošle godine. Benefiti za gradjane su višestruki i pozivam sve gradjane da učestvuju i ove godine u nacionalnom projektu koje sprovodi Ministarstvo”, rekao je načelnik Rasinskog okruga Ivan Andjelić.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x