Mihajlović: Objavljen javni poziv, 250 miliona evra za zamenu stolarije

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: O.S.R.
Podelite vest

Ministarstvo rudarstva i energetike objavilo je danas novi javni poziv za dodelu subvencija za unapredjenje energetske efikasnosti za šta je obezbedjeno 250 miliona evra, izjavila je ministarka Zorana Mihajlović.

“Obezbedili smo za ovu godinu 250 miliona evra za subvencije za zamenu stolarije, odnosno postavljanje spoljne izolacije i zamenu kotlova, kao i za postavljanje solarnih panela”, rekla je ona za Televiziji К1, prenelo je ministarstvo.

Prema njenim rečima, javni poziv na koji mogu da se prijave sve jedinice lokalne samouprave trajaće narednih 15 dana.

Poziv se, kako je navela, odnosi na opštine i gradove sa kojima će se zajedno sprovoditi projekat zamene stolarije.

“Posle toga će sve jedinice lokalne samouprave raspisivati pozive ka kompanijama i gradjanima”, kazala je Mihajlović.

Ona je rekla da je prvi projekat pokazao da su gradjani zainteresovani za ovaj vid subvencija i navela da će ministarstvo obezbediti više novca za devastirane opštine i socijalno ugrožene gradjane.

“Novitet je da će ministarstvo, umesto sa 50 odsto, učestvovati sa 70 odsto sredstava u najnerazvijenijim, odnosno devastiranim opštinama. Razgovaramo i sa centrima za socijalni rad i naći ćemo način da pomognemo socijalno ugroženim domaćinstvima da mogu da učestvuju u projektu”, rekla je Mihajlović.

Srbija će, prema njenim rečima, izgradnjom magistralnog gasovoda Niš-Dimitrovgrad obezbediti mogućnost snabdevanja gasom i iz drugih izvora, što će unaprediti bezbednost i nezavisnost u gasnom sektoru jer će gas moći da se nabavi i iz Grčke, iz Azerbejdžana, a u budućnosti iz Izreala i sa Kipra.

Mihajlović je rekla da je u Srbiji oko 40 odsto teritorije gasifikovano, a da će diversifikacija ruta i snabdevača omogućiti da se taj procenat poveća, što će obezbediti i sigurnost za investitore i privredu, jer gasna stabilnost utiče na privredni ambijent i na investicioni potencijal zemlje.

Dodala je da je energetika u svetskom fokusu i da je borba sa klimatskim promenama, kao i proces energetske tranzicije, globalni prioritet, a da oni koji to ne razumeju koče razvoj energetike i privrede.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x