Markovina: Porfirije je opasniji od Vučića

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Patrijarh Porfirije; Foto: YouTube screenshot
Podelite vest

Istoričar Dragan Markovina izjavio je da je patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije “opasniji” od predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ocenio da ne treba isključiti mogućnost da Porfirije postane Vučićev neprijatelj.

Markovina je za vojvođanski portal Autonomija rekao da je patrijarh Porfirije relativno mlad i zna da će, za razliku od Vučića koji će jednom ipak otići sa vlasti, na tom mestu ostati do kraja svog života, a moć koju ima dovela je do toga da više nema potrebu da krije šta misli.

“Čuli ste šta je uoči održavanja Evroprajda, govorio o LGBT populaciji, kako se ponašao na Cetinju prilikom ustoličenja Joanikija, koliko je odlikovanja podelio ljudima poput Milorada Vučelića”, rekao je Markovina.

Ocenio je da je Porfirije “najbolji izraz postratnog srpskog nacionalizma” i dodao da ga predstavlja bolje i preciznije “čak i od Vučića”.

“Vučić je bio deo rata, bio je ministar krajem ’90-tih, znamo šta je govorio; za razliku od njega, Porfirije je simbol novog doba. Zahvaljujući Porfiriju, Vučić bi mogao doživeti sudbinu Vuka Draškovića”, rekao je Markovina.

Prema njegovim rečima, Vučić se nije ideološki promenio, ali iz taktičkih razloga povlači poteze poput toga da je pod pritiskom Zapada ipak dopustio održavanje Evroprajda.

“Ne bih se začudio da uskoro dobije Porfirija za protivnika. Ako se to dogodi, prvi put će u novijoj srpskoj istoriji patrijarh, u političkom smislu, biti jači od šefa države”, kazao je Markovina.

Dodao je da misli da nacionalističke izjave koje Porfirije daje predstavljaju ono što on zaista i misli.

“Porfirije je govorio o promeni granica na Balkanu baš u Bijeljini, baš u Bosni i Hercegovini, pa je veoma jasno šta to tačno znači i kakve je to poruka. Rekao je to namerno i to se ne može opravdati”, rekao je Markovina.

On je ocenio da je nacionalizam, a ne korupcija, ključni problem regiona.

“Lično bih se odrekao 50 procenata primanja samo da se rešim nacionalista”, poručio je Markovina.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x