[rstr_selector]

Manastir sa freskama koje su remek-delo umetnosti – Sopoćani

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
Foto: Srbija Vesti

Manastir Sopoćani, inače dom Svete Trojice, podigao je kralj Stefan Uroš I (1243—1276) nedaleko od izvora reke Raške na 17 km zapadno od Novog Pazara.

Na izvorištu srpske srednjovekovne države Nemanjića, treći sin kralja Stefana Prvovenčanog iza sebeje  ostavio zadužbinu koja svojom veličinom i lepotom nadmašuje sve dotadašnje srpske crkve.

Freske manastira Sopoćani su pravo remek-delo umetnosti, što je mnogo godina kasnije manastiru donelo svetsku slavu.

Danas su Sopoćani jedan od najznačajnijih srpskih spomenika kulture, 1979. godine našao se na UNESKO-voj listi svetske baštine u sklopu spomenika srednjeg veka objedinjenih pod zaštićenom celinom Stari Ras i Sopoćani.

Teško je precizirati kada su Sopoćani podignuti,  pretpostavka je da je manastir podignut u drugoj polovini vladavine kralja Stefana Uroša I, oko 1260. godine.

Do ovakvog zaključka došlo se zaobilaznim putem, s obzirom na to da je živopis manastira nastao šezdesetih godina 13. veka.

Tokom perioda osmanlijske vlasti, u 17. veku, manastir je značajno stradao, a obnovljen je u prvim decenijama 20. veka.

Foto: Srbija Vesti

Nakon obnove Sopoćani su jedno vreme bili ženski manastir. Posle dolaska deset monaha i iskušenika iz manastira Crna Reka 1996. godine manastir ponovo postaje opštežiteljni, kao što je bio u srednjem veku.

Danas broji trideset monaha i iskušenika.

Pripada Eparhiji raško-prizrenskoj Srpske pravoslavne crkve. Kao celina predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture od izuzetnog značaja.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Tagovi

Povezane vesti:

Претплати се
Обавести о
guest
0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, молимо вас да пошаљете коментар.x