LSV: Kadrovi SNS i SPS zaduženi za obrazovanje ne komuniciraju, posledice trpe đaci

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Miroslav Grujić Foto: LSV
Podelite vest

Liga socijaldemokrata Vojvodine sa čuđenjem posmatra nekompetentnost najodgovornijih u obrazovnom sistemu Srbije. Umesto da jedan od najbitnijih segmenata svakog društva bude poveren odgovornim i stručnim osobama, on je gurnut u ruke partijskim kadrovima SNS i SPS, navode u saopštenju.

“Poslednji u nizu primera njihove nestručnosti je zbrka vezana za podelu besplatnih udžbenika đacima u Beogradu”, ističu u LSV.

Ove godine će neki đaci dobiti po dva kompleta udžbenika, jer Ministarstvo prosvete i Gradski sekretarijat za obrazovanje nisu uspeli da se dogovore ko će socijalno ugroženima na teritoriji Beograda obezbediti udžbenike.

“Deluje neverovatno. Još je neverovatnije to što su zgrade Ministarstva prosvete i Gradskog sekretarijata za obrazovanje Beograda, jedna od druge, udaljene manje od 1.000 metara ili 15 minuta laganog hoda”, navode u saopštenju.

Ovaj podatak može ukazivati i na mogućnost da ministar prosvete, inače visoki funkcioner SPS, i beogradski sekretar za obrazovanje, kadar SNS, ne razgovaraju.

“Ovaj muk je samo još jedan jasan prikaz naopake i loše vlasti, ili je, možda, u pitanju sukob različitih političkih struja oko izdavača udžbenika i njihove pozicije na tržištu”, trvde.

I na kraju. Opet se govori samo o gradu Beogradu. Nije li logično da besplatni udžbenici budu deljeni i u ostalim mestima u Srbiji? Zašto dete u Čoki ili Arilju ne bi dobilo besplatne udžbenike, pitaju se.

Ili to vlast poručuje da života ima samo u Beogradu?

“Gospodo iz Vlade, bilo da ste naprednjaci ili socijalisti, pogledajte mapu Srbije, stavite prst na čelo i razmislite da li u Srbiji postoji samo jedan grad.Kada shvatite da ne postoji, možda nešto konkretno i uradite za ostatak Srbije. U međuvremenu, zahtevamo od Ministarstva prosvete da nabavi besplatne udžbenike za sve učenike u Srbiji, jer novca, kako kaže Vlada, ima, a nažalost i učenika je sve manje”, ističe se u njihovom saopštenju.

Predlažu  i Gradskom sekretarijatu, koji svakako nema ingerencije da se meša u obrazovni sistem i metodologije, da odustane od ovog biznisa i preusmeri sredstva za nešto drugo, a podjednako korisno socijalno ugroženoj deci.

“Na primer, da sačekaju da se gradonačelnik Beograda dogovori sam sa sobom koji će biti metod naplate autobuskih karata, pa ako u tome jednom uspe, sekretarijat da uloži sredstva u obezbeđivanje besplatnog prevoza socijalno ugroženim učenicima”, piše u saopštenju LSV koji je potpisao Miroslav Grujić, predsednik GO ove stranke iz Kikinde.

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x