Lajčak zahvalio Petkoviću i Bisljimiju na konstruktivnosti tokom pregovora

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

(BETAPHOTO/SASA DJORDJEVIC)
Podelite vest

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak zahvalio je pregovaračima Beograda i Prištine Petru Petkoviću i Besniku Bisljimiju na konstruktivnosti.

Lajčak je na svom nalogu na Tviteru zahvalio i američkoj administraciji na, kako je naveo, neprocenjivoj podršci.

Glavni pregovarači Beograda i Prištine Petar Petković i Besnik Bisljimi postigli su sinoć dogovor po kojem će Beograd prestati da izdaje registarske tablice sa nazivima gradova na Kosovu i Metohiji, dok će Priština obustaviti dalje radnje u vezi sa preregistracijom vozila, saopštio je visoki predstavnik za spoljnu politiku EU Žozep Borel.


Sjedinjene Američke Države (SAD) pozdravile su sporazum o registarskim tablicama koji su, uz posredovanje Evropske unije u Briselu, postigli Beograd i Priština.

Portparol Stejt departmenta Ned Prajs je ocenio da se radi o dogovoru kojim se izbegava dalja eskalacija napetosti.

“Pohvaljujemo i dogovor dveju zemalja da se hitno – i u potpunosti usredsrede na normalizaciju odnosa pod okriljem razgovora kojim posreduje Evropska unija. Podržavamo dijalog koji vodi EU kao najbolji put za unapređenje evropske budućnosti Srbije i Kosova”, navodi se u saopštenju, prenosi danas Glas Amerike (VOA).

SAD su pozdravile i odluku, dve strana da, kako je navedeno, daju prioritet interesima građana i preduzmu korake za poboljšanje svakodnevnog života.

“Dve strane su, uz pomoć Evropske unije, napravile ogroman korak napred – ka obezbeđivanju mira i stabilnosti u celom regionu. SAD pozdravljaju konstruktivne pregovore i ohrabruju dalji napredak ka normalizaciji odnosa”, navodi se u saopštenju portparola Stejt departmenta.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x