‘Laguna’: Otkup knjiga za biblioteke sramota društva i onih koji se bave kulturom

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
Foto: betaPhoto/Ministarstvo kulture i informisanja/Dario Konstantinović

Izdavačka kuća “Laguna” je danas saopštila da je upravo završen otkup knjiga za biblioteke koji je sprovela komisija Ministarstva kulture Srbije “velika sramota našeg društva i onih koji se bave kulturom jer su čitaocima uskratili najbolja dela književnosti domaćih i svetskih autora”.

“Kako to da biblioteke ne znaju koje knjige su izabrane i ko je birao umesto njih? Da li su prekršene zakonske procedure? Zbog čega su čitaoci ostali uskraćeni za dela najčitanijih svetskih pisaca – Fredrika Bakmana, čije su knjige svake godine najčitanije u sistemu Biblioteke grada Beograda, zatim najuglednije kanadske književnice Margaret Atvud, francuskog akademika Amina Malufa, jednog od najzanimljivijih savremenih španskih pisaca Manuela Vilasa?”, navodi se u saopštenju.

Među piscima čije knjige neće biti otkupljene za biblioteke u Srbiji, “Laguna” navodi i dobitnike Pulicerove nagrade Džona Čivera i Kolsona Vajtheda, autore savremene književnosti poput Džonatana Litela, Guzelj Jahine, Džumpe Lahiri, Antonija Skuratija i Džona Irvinga, i nobelovace Žozea Saramage, Marija Vargasa Ljose i Peter Handkea.

“Zbog čega godinama najčitanija dela srpskih pisaca kao što su Momo Kapor, Djorđe Lebović, Bojan Ljubenović neće stići do čitalaca koji su ih iščekivali? Izgleda da nam ni obrazovanje mladih naraštaja nije važno čim su izostavljena najveća imena srpske književnosti za decu Dušana Radovića, Igora Kolarova, Gradimira Stojkovića”, ukazuje se u saopštenju.

“Laguna” navodi da je “nestručna komisija (Ministarstva kulture, za otkup knjiga) malo poznata javnosti”, a da “u najmanju ruku sumnjivi kriterijumi na ovaj način nanose i veliku štetu ugroženoj izdavačkoj delatnosti”.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Tagovi

Povezane vesti:

Претплати се
Обавести о
guest
0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, молимо вас да пошаљете коментар.x